StoryEditor

Muktada al-Sadr ušiel do Iránu

14.02.2007, 09:13
Autor:
SITASITA

Radikálny šiitský duchovný Muktada al-Sadr pre obavy o svoj život opustil krajinu a v súčasnosti sa nachádza v Iráne. S odvolaním na americké bezpečnostné zdroje o tom v utorok informovala americká televízna spoločnosť ABC. Sadr údajne Irak opustil asi pred tromi týždňami v sprievode niekoľkých blízkych spolupracovníkov. Dôvodom jeho rozhodnutia mali byť obavy z amerických leteckých útokov.
Sadrove milície považuje Pentagon za jednu z najnebezpečnejších skupín irackého odboja. Radikálny šiitský duchovný v poslednej dobe zmiernil svoju rétoriku a snažil sa vystupovať ako súčasť hlavného prúdu irackej politiky. V čase pred odchodom z krajiny mal konflikty s extrémistickejším krídlom svojej organizácie, ktoré mu vyčítalo, že v mene účasti na politickom procese nereaguje dostatočne pružne na sunnitské útoky proti šiitom, uviedla ABC s odvolaním na americké bezpečnostné zdroje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:20