StoryEditor

Pentagón sa chystá znížiť o viac ako polovicu počet väzňov na Guantáname

11.03.2005, 09:52

Americké ministerstvo obrany plánuje znížiť o viac ako polovicu počet väzňov zadržiavaných na svojej základni Guantánamo na Kube. Píšu o tom dnes noviny New York Times (NYT).
Stovky osôb, zajatých v rámci vojny proti terorizmu, sa Pentagón chystá previezť do väzníc v Saudskej Arábii, Afganistane a Jemene, uvádza denník s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov americkej administratívy.
Väznicu v Guantáname zriadil Washington v januári 2002 po teroristických útokoch v USA a následnom americkom útoku na Afganistan. Na Kubu prepravili zadržaných členov dovtedy vládnuceho afganského hnutia Taliban a osoby považované za teroristov či spolupracovníkov teroristickej organizácie al-Káida.
Skupiny obhajujúce ľudské práva už dlho tvrdia, že časť informácií vedúcich k uväzneniu v Guantáname bola získaná pomocou zneužívania a mučenia.
Podľa NYT majú byť plánované prevozy zajatcov podobné prevozom väzňov do iných krajín, ktoré uskutočňuje Ústredná spravodajská služba (CIA), budú však podliehať prísnejším normám pri schvaľovaní vo vláde.
Denník poznamenáva, že Pentagón by sa mohol dostať do konfrontácie so CIA, ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom spravodlivosti. Tieto inštitúcie boli proti predchádzajúcim transferom kvôli obavám ohľadne bezpečnosti, ako aj kvôli tomu, že s väzňami by sa mohlo zle zaobchádzať.
Ako píše NYT, predstavitelia ministerstva obrany uznávajú, že jedným z faktorov vedúcich k ich návrhu na zníženie počtu väzňov na Guantáname je séria nepriaznivých súdnych rozhodnutí ohľadne práv väzňov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:03