StoryEditor

Ivanov varuje pred odvetnými krokmi, ak niekto rozmiestni zbrane vo vesmíre

02.06.2005, 11:42
Autor:
TASRTASR

Ruský minister obrany Sergej Ivanov dnes pohrozil odvetnými krokmi v prípade, ak niektorá z krajín rozmiestni vo vesmíre zbrane.
"Pozícia Ruska v tejto otázke sa po celé desaťročia nezmenila: sme kategoricky proti militarizácii vesmíru. Ak niektorý štát začne realizovať takéto plány, prijmeme odvetné opatrenia," uviedol Ivanov.
Administratíva USA v súčasnosti prehodnocuje americkú vesmírnu politiku. V máji hovorca Bieleho domu Scott McClennan oznámil, že Spojené štáty americké nezvažujú rozmiestniť zbrane vo vesmíre. Ako však dodal, od roku 1996, keď sa naposledy revidovala vesmírna doktrína, sa vyskytli nové hrozby a americké satelity treba preto chrániť.
Po tom, ako USA odstúpili od zmluvy o protiraketovej obrane ABM z roku 1972, predložili Rusko a Čína v roku 2002 návrh novej medzinárodnej zmluvy o zákaze zbraní vo vesmíre. Washington však tvrdí, že nevidí žiaden dôvod na nejakú novú dohodu, pretože dodržiava dohodu z roku 1967 zakazujúcu rozmiestňovanie zbraní hromadného ničenia vo vesmíre.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:38