StoryEditor

Holandská kráľovná vyzvala v trónnom prejave obyvateľov na väčší rešpekt

21.09.2005, 09:31
Autor:
TASRTASR

Holandská kráľovná Beatrix vyzvala dnes v haagskom parlamente obyvateľov krajiny na väčší rešpekt. "Pre diskrimináciu, extrémizmus a násilie tu nie je miesto," uviedla Beatrix v trónnom prejave, ktorým sa tradične otvára parlamentný rok v Holandsku.
Vláda bude podľa kráľovnej naďalej bojovať proti radikalizácii krajiny a pokračovať v politike integrácie. Beatrix zároveň vyslovila znepokojenie nad veľkými obavami obyvateľstva v súvislosti s integráciou cudzincov, medzinárodným terorizmom i zlou hospodárskou situáciou štátu.
Panovníčka pripustila, že dôvera Holanďanov v štátnu moc poklesla. Súčasne ubezpečila, že po hospodárskej stránke sa Holandsku bude nasledujúci rok dariť lepšie. Podľa nej sa však ešte stále neskončilo prijímanie úsporných opatrení a sociálnych reforiem.
Beatrix pripomenula, že od 1. januára budúceho roka zavádza stredo-pravá vláda pod vedením kresťanskodemokratického premiéra Jana-Petra Balkenendeho nový systém zdravotného poistenia a skráti príspevky pre nezamestnaných.
Ide o prvý trónny prejav Beatrix od smrti kontroverzného filmového režiséra Thea van Gogha, ktorého v novembri minulého roka zavraždil moslimský extrémista. Desaťtisíce ľudí sa v Haagu prizerali jazde kráľovskej rodiny v tradičnom "zlatom koči" k budove parlamentu.
3 np dem

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 16:14