StoryEditor

V Palestíne zvíťazil Fatah nad Hamasom, získal o sedem percent viac

26.01.2006, 06:52

V stredajších palestínskych parlamentných voľbách zvíťazilo podľa odhadov volebných výsledkov hnutie Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Fatah získal zhruba 42 percent voličských hlasov. Teroristické hnutie Hamas, ktorého víťazstva sa západný svet obával, skončilo na druhom mieste so ziskom 35 percent hlasov. Vyplýva to z odhadov volebných výsledkov, ktoré v stredu večer zverejnilo Palestínske centrum pre politiku a výskum so sídlom v Ramalláhu.
Podľa odhadov ramalláhskej Bir Zeit University získal Fatah 46,4 a Hamas 39,5 percenta hlasov. Ak by sa tieto odhady ukázali ako pravdivé, Fatah by získal 63 z celkového počtu 132 kresiel v palestínskom parlamente. Hamasu by pripadlo 58 a zástupcom ostatných strán jedenásť kresiel.
Na treťom mieste skončila podľa odhadov volebných výsledkov strana Tretia cesta bývalého palestínskeho ministra financií Saláma Fajjáda. Toto politické zoskupenie sa podľa analytikov môže stať jazýčkom na váhach a zohrať dôležitú úlohu pri formovaní budúcej vlády. Západ a najmä Izrael dúfajú, že v nej nebude mať zastúpenie Hamas. Izraelský zastupujúci premiér Ehud Olmert v stredu vyhlásil, že Izrael "nemôže dovoliť", aby sa členom Palestínskej samosprávy stalo hnutie Hamas v jeho súčasnej forme.
Prvé neoficiálne výsledky budú zverejnené v priebehu najbližších 24 hodín, oznámila večer v Ramalláhu ústredná volebná komisia.
Účasť na parlamentných voľbách dosiahla podľa volebnej komisie 77,7 percenta. Na Západnom brehu Jordánu bola účasť 77 percent, v Pásme Gazy prišlo k volebným urnám 81,7 percenta oprávnených voličov. Vo východnej, arabskej časti Jeruzalemu prišlo voliť asi 3000 z celkového počtu 6300 oprávnených voličov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 22:59