StoryEditor

Olmert sa v Jeruzaleme stretne s Abbásom

30.09.2007, 16:03
Autor:
SITASITA
Izraelský premiér Ehud Olmert sa v utorok stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, aby vypracovali spoločné vyhlásenie.

Majú ho zverejniť na novembrovej mierovej konferencii pod záštitou Spojených štátoch amerických. V nedeľu to vyhlásil Olmertov úrad. Izraelský premiér prijme Abbása v tradičnom altánku pri svojej rezidencii v Jeruzaleme, v akom jedávajú židia počas sviatkov Sukkot. Lídrov budú prvýkrát sprevádzať pracovné skupiny s úlohou navrhnúť spoločné vyhlásenie, uviedol úrad premiéra.

Olmert a Abbás v posledných mesiacoch stretli už päťkrát s cieľom položiť základ pre obnovenie mierových rokovaní, ktoré stroskotali v roku 2001. Prezident USA George W. Bush vyjadril nádej, že nadchádzajúca konferencia bude impulzom pre nové rokovania smerujúce k vytvoreniu nezávislého palestínskeho štátu.

Izraelský väzenský úrad v nedeľu vyhlásil, že na základe rozhodnutia vlády v pondelok prepustí 87 palestínskych väzňov. Tento krok má byť gestom dobrej vôle pri príležitosti moslimského sviatočného mesiaca ramadán. Prepustenie minulý týždeň schválila izraelská vláda, čím splnila Olmertov prísľub Abbásovi. V izraelských väzniciach sa v súčasnosti nachádza vyše 11 000 Palestínčanov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:06