StoryEditor

Japonský premiér zostáva v úrade aj napriek pokračujúcemu tlaku

10.09.2007, 08:44
Autor:
SITASITA

Japonský premiér Šinzo Abe v pondelok povedal, že aj naďalej zostáva v úrade, aby presadil reformnú agendu svojej vlády. Abe to povedal na zasadaní japonského parlamentu vo svetle série škandálov, ktoré postihli jeho vládu. "Som si veľmi dobre vedomý, že sú tu názory, aby som odstúpil," povedal premiér smerom k poslancom. "Všetkými prostriedkami sa musíme dostať z povojnového režimu. Rozhodol som sa zostať z čistej viery, že táto reforma nesmie byť zastavená," dodal Abe.
V prejave pri príležitosti otvorenia zasadania zastupiteľského zboru Abe povedal aj to, že Japonsko musí pokračovať vo svojej misii v Afganistane a to aj napriek rastúcemu odporu voči nej, pretože sa stala "nevyhnutnou" súčasťou globálneho boja proti terorizmu. "Je naozaj v poriadku, ak sa teraz stiahneme a vzdáme sa našej zodpovednosti voči medzinárodnému spoločenstvu? Žiadam vás o súhlas, aby sme boli schopní pokračovať v operácii," povedal Abe na margo misie, ktorá sa stala terčom odporu opozície.
Japonské námorníctvo poskytuje zásoby a logistickú podporu medzinárodným silám pod vedením USA v Afganistane na základe zákona, ktorý k 1. novembru stráca účinnosť. Pokračovanie misie musí schváliť parlament novým zákonom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:38