StoryEditor

Vrahov Zorana Djindjiča odsúdili celkove na 465 rokov

19.01.2008, 07:37
Autor:
SITASITA

Členov srbskej zločineckej skupiny, ktorých už usvedčili zo zavraždenia proreformného srbského premiéra Zorana Djindjiča, v piatok odsúdili na maximálne tresty za sériu vrážd a únosov. Informovala o tom tlačová agentúra Beta. Bývalého veliteľa srbských polovojenských jednotiek Milorada Ulemeka Legiju a 18 členov jeho takzvaného klanu Zemun za osemnásť vrážd, tri únosy a dva teroristické útoky spáchané v 90. rokoch odsúdili spolu na 465 rokov väzenia, uviedol sudca Milimir Lukič, ktorého agentúra citovala.

Štyroch obžalovaných, vrátane Ulemeka, odsúdili na maximálny trest 40 rokov, ďalší dostali od 7,5 do 35 rokov. Štyroch obžalovaných oslobodili. Osem členov gangu, ktorých súdili v neprítomnosti, je stále na úteku. Ulemeka odsúdili na 40 rokov za vraždu Djindjiča v marci 2003. Ďalšie dva maximálne tresty dostal za vraždu bývalého srbského prezidenta Ivana Stamboliča a pokus o atentát na vtedajšieho opozičného lídra Vuka Draškoviča. V rovnakých zločinoch odsúdili aj ďalších členov skupiny.

Súd, ktorý sa začal v roku 2004, patrí k najväčším v Srbsku. Ulemek je veteránom vojen v Bosne a Kosove. Jeho elitná policajná jednotka Červené barety sa smutne preslávila počas vlády zosnulého srbského prezidenta Slobodana Miloševiča svojim napojením na organizovaný zločin a útokmi proti jeho politickým súperom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:13