StoryEditor

V Taliansku obavy z útokov na rumunských prisťahovalcov

03.11.2007, 11:23
Autor:
SITASITA

Talianska vláda varovala pred etnickou nenávisťou potom, ako zamaskovaní muži v piatok zbili neďaleko Ríma štyroch Rumunov. K incidentu došlo po vražde Talianky, z ktorej obvinili mladých Rumunov. Informovali o tom v sobotu talianske médiá. "Musíme zabrániť, aby sa zo svojej klietky dostal ten hrozný tiger, ktorým je xenofóbna nenávisť a rasistická šelma," povedal pre denník La Repubblica taliansky minister vnútra Giuliano Amato.

V utorok našli v priekope v kóme manželku námorného dôstojníka. Vo štvrtok zomrela a v sobotu sa má konať jej pohreb. Talianska polícia v súvislosti s tým prípadom zatkla 24-ročného Rumuna. Útok na Talianku, ktorá zraneniam podľahla, prišiel po sérii incidentov, ktorých účastníkmi boli rumunskí prisťahovalci. V Taliansku to vyvolalo emocionálne reakcie a donútilo to vládu, aby prijala nariadenie uľahčujúce deportáciu občanov iných krajín EÚ z Talianska v prípade bezpečnostných dôvodov.

Piatkový očividne odvetný útok proti Rumunom sa stal na južnom predmestí Ríma na parkovisku pred supermarketom. Útočníci napadli Rumunov tyčami, informovala tlačová agentúra ANSA. Troch z napadnutých museli hospitalizovať. Jeden z nich je zranený vážne.

Vládny dekrét v piatok využili úrady v Miláne a vypovedali štyroch Rumunov. Obyvatelia Rumunska tvoria najpočetnejšiu prisťahovaleckú komunitu v Taliansku. Mnohí z nich žijú vo veľmi úbohých podmienkach. Talianska polícia uviedla, že Rumuni tvorili vlani 15,4 percenta cudzincov obvinených z vraždy, sexuálneho násilia alebo krádeže.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:34