StoryEditor

Ján Kocian: Chýba mi líder tímu

07.11.2006, 23:00

Zmluva podpísaná až do konca roka 2009 akoby znamenala, že vedenie slovenského futbalu rezignovalo na kvalifikáciu na ME.
Ja by som to tak nepovedal. Mám predstavy o tejto kvalifikácii, ale v tejto fáze už nemám taký veľký vplyv na jej výsledok. Aj keby sme vyhrali všetky zostávajúce zápasy, čo nie je veľmi pravdepodobné, ešte to nemusí znamenať postup. Musíme sa zmieriť s tým, ako je kvalifikácia rozbehnutá a ja budem pôsobiť na hráčov, aby každý najbližší zápas bol pre nich tým najdôležitejším. Takým je teraz zápas s Bulharskom. Ak v niektorom z troch jarných kvalifikačných zápasov vonku s Cyprom, Írskom a Nemeckom stratíme nejaké body a kvalifikácia bude definitívne neúspešná, tak dostanú šancu mladší, perspektívnejší hráči. Ale pokiaľ táto šanca žije, tak budú hrať tí momentálne najlepší.

Slovenská reprezentácia zlyhala v zápasoch s Českom a Nemeckom najmä v obrane. Zapôsobila pri vašej nominácii za trénera skutočnosť, že ste boli dlhoročným pilierom obrany a že najmä v tejto časti hry sa očakáva zlepšenie?
Je pravdou, že dobrá defenzíva je základom úspechu. Nemci majú futbalové porekadlo, že útok vyhráva zápas a obrana celý šampionát. V našom prípade to znamená úspech v kvalifikácii. Určite by som rád zlepšil našu defenzívu, hoci veľký výber hráčov nemáme, alternatív nie je veľa.

To napokon v žiadnom rade... Veľký výber hráčov na Slovensku nie je.
To je pravda. Možno dám šancu hráčom, ktorí ešte nereprezentovali, ale veľa hráčov zostane z Galisovho výberu. V kvalifikačných zápasoch však bola rozhodujúca sila súpera a individuálne chyby, ktoré rozhodli o takých vysokých prehrách.

Mala na váš výber vplyv aj skutočnosť, že dôverne poznáte nemecký futbal?
Od jedného zápasu sa taký výber nemôže odvíjať. Úlohu zohrali moje skúsenosti so zahraničným futbalom, dlho som sa pohyboval v tej časti Európy, kde je futbal predsa len iný ako u nás, tiež to, že nemám žiadne slovenské tzv. zväzky a nikomu sa nemusím za niečo odvďačiť... Chcem si ísť svojou cestou a tomu som podriadil aj výber asistentov a realizačný výber.

Prečo ste si vybrali pána Vrbu?
Na základe dávnejších rozhovorov o futbale, keď som ešte nevedel, že budem reprezentačným trénerom, sa mi páčili jeho názory, jeho filozofia, celkový pohľad na futbal, aj preto som si ho vybral za partnera. Je rozdiel medzi asistentom pre niektoré činnosti a partnerom, s ktorým komunikujem a chcem sa k niečomu konštruktívnemu v taktike alebo systéme hry dopracovať.

Aj podľa vašej nominácie na Bulharsko je zjavné, že uprednostňujete hráčov zo zahraničných líg. Tiež sa podobne ako Galis nazdávate, že ani domáce hviezdy nie sú zvyknuté na takú záťaž a konkurenciu ako tí v zahraničných kluboch...
Záleží, v akej lige hráč pôsobí a či hráva alebo sedí na lavičke. Chcem teraz využiť hráčov, ktorí toho majú za sebou viac a sú v nej aj hráči z domácej ligy, najmä zo Žiliny, ktorí by mali hru oživiť.

Postúpiť na ME sa nedá bez toho, aby sme uspeli v Nemecku a Česku - kde by mohli byť tromfy nášho mužstva v týchto zápasoch?
Jednoznačný recept na to nejestvuje, nedá sa teraz povedať, ako a v akej zostave máme hrať v Čechách a v Nemecku, aby sme vyhrali. Sú to mužstvá, ktoré patria do európskej špičky, a všetci naši hráči sa musia dostať v deň zápasu do vrcholnej formy. Ak v týchto zápasoch túto formu nedosiahnu čo len traja hráči, ak nebudú pripravení nielen fyzicky, herne, takticky, ale aj mentálne, tak budeme mať problém.

Určite ste sledovali doterajšiu kvalifikáciu - kde ste videli slabiny a možné silné miesta reprezentácie?
Problém bol v defenzíve, tých individuálnych chýb bolo priveľa na to, aby nás také kvalitné mužstvá nepotrestali. Príliš rýchlo sme dostali góly v oboch zápasoch, doháňali sme súpera a museli sme zmeniť pripravenú taktiku.

Na jednej strane vieme poraziť mužstvá nášho rangu, ako napríklad Wales, na druhej v konfrontácii so svetovou špičkou zaostávame viac ako tí, ktorých sme schopní poraziť. Vypovedá to o slovenskom futbale alebo to bola záležitosť jednotlivých zápasov?
Tie zápasy treba vnímať oddelene - lebo v zápase s Walesom po úvodnej oťukávacej fáze sme sa dostali my do vedenia, čo sa u nás podarilo Čechom a Nemcom, súper bol tým zaskočený a vtedy urobil veľké chyby - brankár nám daroval tri góly. V tom zápase padla z hráčov aj akási ťarcha, zistili, že môžeme uspieť aj vo Walese, a dokázali sa zbaviť akéhosi balvanu nervozity. Aj po mentálnej stránke boli silnejší ako súper.

Doteraz českým komplexom trpeli hlavne hokejisti, ale zrazu sa prejavil aj vo futbale...
V tom zápase mali Česi takmer na každom poste výraznejšiu osobnosť - ale možno aj my sme si po výsledkoch s Maltou a Cyprom mysleli, že sme na úrovni českých hráčov a oni nám ukázali, že to tak ešte nie je. Tým sme boli zaskočení, prispel tomu aj rýchly gól v úvode a už sme to nedokázali otočiť. V každej činnosti sme potom ťahali za kratší koniec, zdali sme sa byť aj pomalší, v ofenzíve sme sa nedokázali presadiť.

V hokejových aj tomto futbalovom zápase akoby sme nechceli ísť na doraz, lebo Česi vedia veľmi efektívne využívať naše chyby a vedia nás vytrestať, ak hráme bezhlavo, ale na druhej strane tým, že nejdeme na doraz, dávame súperovi oveľa väčší priestor. Akoby to bola mentálna záležitosť slovenských hráčov v zápasoch s Čechmi.
Ak je na ihrisku niekto tak dominantný, ako to bolo v zápase s Čechmi, tak je jasné, že ubúda fyzických aj psychických síl. Problém bude aj v hlavách hráčov. Mne v tom zápase chýbal aj víťazný typ hráča, ktorý by spravil niečo iné, taký slovenský Frings, ktorý keď vidí, že to mužstvu nejde herne, je ochotný obrazne prefackať a premastiť všetkých, aby sa zobudili, aby sa na ihrisku niečo dialo. Akoby v našom mužstve boli všetci až príliš dobrí a slušní hráči, ale my potrebujeme akéhosi "hajzlíka", ktorý by túto úlohu prevzal.

Aj Dušan Galis tvrdí, že reprezentácia akoby nemala lídra, šéfa, ktorý vie vymyslieť čo nikto iný, ktorý vie zdvihnúť mužstvo.
Možno by to mohol byť práve tento "hajzlík". Nemusí to však byť iba takýto typ, aj my máme hráčov, schopných plniť úlohu Ballacka, musia iba dostať priestor. Možno Sapara, Mintál, Hodúr, Kozák, ale všetci majú iný profil ako ten, koho sme spomínali. Čo sa týka kreativity, teraz to budem skúšať so Saparom, Hodúrom, Kozákom, Janočkom...

Ak to preženiem, vašou prioritou bude nájsť typ slovenského Galáska či Keana, urputného hráča, ktorý sa jednoducho nevzdá.
Potrebujem hráča, ktorý mužstvo vyburcuje aj verbálne, aj výkonom.

Čiže máte predstavu o type, ale nie o obsadení?
Na tento post mám vyhliadnutého Balázsa Borbélyho, dlho som s ním o tom hovoril a viem si ho v tejto úlohe veľmi dobre predstaviť. Na Bulharsko to ešte nevyšlo časovo. Kaiserslautern hrá v pondelok aj v piatok zápasy a nechcel by som ho uštvať, to sa nedá ani fyzicky stíhať, a predsa len bol aj dlhšie zranený.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:39