StoryEditor

Dodávky ropy do SR budú krátkodobo prerušené už dnes

08.01.2007, 12:50
Autor:
SITASITA
"Podľa najnovších informácií, ktoré máme k dispozícii, môžeme očakávať krátkodobé prerušenia dodávok ropy na Slovensko už v priebehu dnešného dňa," povedal predseda predstavenstva spoločnosti Transpetrol Štefan Czucz.
aktualizované

Spor medzi Bieloruskom a Ruskom týkajúci sa tranzitnej dane na prepravu ruskej ropy do Európy môže ovplyvniť aj dodávku ropy cez ropovod Družba pre slovenskú spoločnosť Transpetrol, a.s. "Rokovania medzi Bieloruskom a Ruskom sa až doposiaľ nedotkli dodávok ropy pre Slovensko. Podľa najnovších informácií, ktoré máme k dispozícii, môžeme očakávať krátkodobé prerušenia dodávok ropy na Slovensko už v priebehu dnešného dňa," povedal v pondelok okolo obeda pre agentúru SITA predseda predstavenstva spoločnosti Transpetrol Štefan Czucz. Zatiaľ však podľa neho južnou vetvou ropovodu Družba prúdi ropa v štandardnom režime.
Dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba sa doposiaľ prerušili v nedeľu do Poľska a Nemecka. Príčiny však zatiaľ nie sú neznáme. Informoval o tom v pondelok Tomasz Zakrzewski, hovorca spoločnosti Pern, ktorá prevádzkuje poľskú časť ropovodu. "Poslali sme list Bielorusku so žiadosťou o vysvetlenie. Zatiaľ nevieme, prečo boli dodávky zastavené," povedal Zakrzewski. Poľské ministerstvo hospodárstva potom uviedlo, že problémy s dodávkami ropy súvisia s nedávnymi spormi medzi Bieloruskom a Ruskom kvôli cenám za energie.
Dodávky ropy do Českej republiky ropovodom Družba sú na normálnej úrovni. Uviedol to v pondelok hovorca Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Tomáš Bartovský. Približne osemhodinový výpadok pocítila najmä severná vetva ropovodu Družba vedúca cez Poľsko do Nemecka, spresnil Bartovský. Na južnej vetve ropovodu cez Ukrajinu, Slovensko a Česko bola podľa neho odstávka len krátkodobá a bezprostredne neovplyvnila zásobovanie českých rafinérií, pričom bližšie nešpecifikoval dĺžku výpadku. "Na zásobovanie to nemalo vplyv, pretože sme mohli krátkodobo čerpať ropu z rezerv na Slovensku," povedal Bartovský. Aj hovorca najväčšej českej rafinérie, České rafinérské, uviedol, že firma nemá informácie o akomkoľvek prerušení dodávok ropy.
Ropovod Družba patrí medzi najvýznamnejšie na svete z hľadiska dĺžky a kapacity. Rusko je druhým najväčším svetovým vývozcom ropy a pokrýva zhruba pätinu spotreby ropy Nemecka. Moskva minulý štvrtok uviedla, že dostala oficiálne oznámenie od Bieloruska o uvalení tranzitnej dane na vývoz ropy. Nepredpokladala však, že by obchodný spor narušil dodávky pre Európu. Ropovod Družba sa v Bielorusku delí na dve vetvy, a to na severnú, ktorá ide cez Poľsko do Nemecka, a južnú vedúcu cez Ukrajinu a Slovensko do ČR.

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Správne súdnictvo dostane nový šat 02 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kontrola v holdingu 03 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázny zisk 04 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuky firiem zbiera SARIO 05 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obmedzia obchodné reťazce?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:43