StoryEditor

Taliansky koncern Eni sa chce pokúsiť získať dcéry Jukosu

14.09.2006, 19:50
Autor:
TASRTASR

Taliansky ropný koncern Eni sa chce pokúsiť získať dcéry skrachovanej ruskej spoločnosti Jukos. Ruský súd vyhlásil začiatkom augusta bankrot Jukosu a tým otvoril cestu likvidácii už aj tak oslabenej spoločnosti. "Chceme sa podieľať na prevzatiach a rokovať aj s elektrárenským koncernom Enel," uviedol šéf Eni Paolo Scaroni.
Enel, ktorý je ešte v štátnych rukách, je v Rusku prítomný prostredníctvom svojej dcéry a chce v krajine ďalej expandovať. Koncern prednedávnom spečatil zisk 49,5-% podielu v najväčšom nezávislom ruskom distribútorovi elektrickej energie, RusEnergoSbyt.
Plány Eni v Rusku sú veľmi ambiciózne. Ropná spoločnosť a ruský plynárenský koncern Gazprom chcú prehĺbiť vzájomnú spoluprácu. Príslušnú zmluvu by mali zástupcovia oboch koncernov podpísať 15. októbra, ako sa tento týždeň dohodli ich šéfovia Paolo Scaroni a Alexej Miller. Dohoda sa týka segmentov zemného plynu, ropy a skvapalneného plynu. Zmluva o spolupráci pokrýva celý výrobný reťazec, od ťažby cez spracovanie až po predaj.
Pre Talianov je spolupráca s Gazpromom veľmi atraktívna, pretože prostredníctvom Eni krajina získava od ruského monopolu tretinu svojej spotreby plynu. Gazprom uzavrel osobitné zmluvy s talianskymi energetickými koncernami Enel a Edison a plánuje ďalšiu expanziu, ktorá mu umožní profitovať z liberalizácie talianskeho energetického trhu.
Informovala o tom agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:42