StoryEditor

Za rastom priemyselnej produkcie stoja automobilky

07.03.2007, 15:30
Autor:
SITASITA

Po utorňajších pozitívnych číslach o raste hrubého domáceho produktu za minulý rok zverejnil Štatistický úrad SR v stredu aj ďalšie pozitívne dáta týkajúcej sa januárovej priemyselnej či stavebnej produkcie. Kým trh očakával, že produkcia v priemysle v prvom mesiaci roka na medziročnej báze porastie iba o 10,4 %, zverejnené údaje hovoria až o 17,5-percentnom raste. Za rastom sa podľa analytičky ING Lucie Štekláčovej skrývajú najmä automobilky, ktoré vykázali trojciferný rast, ale darí sa aj iným odvetviam. Vyše 20-percentný medziročný rast si pripísali elektrotechnický a strojársky priemysel, ale aj výroba kovov. "Je pozitívne, že ostatné odvetvia nestrácajú dych, aj keď chrbticou ekonomiky sa stal automobilový priemysel, vrátane dodávateľov komponentov," dodala.
Vyše 126-percentný medziročný nárast v produkcii v automobilovom priemysle možno podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho z časti pripísať aj nízkej báze z januára 2006, čo spôsobila vtedajšia nižšia výroba v bratislavskom Volkswagene. Automobilový priemysel tak v prvom mesiaci tohto roka k medziročnému rastu priemyselnej produkcie prispel až 10 percentuálnymi bodmi. Napriek tomu, že sa dobre darilo aj gumárenskému a drevospracujúcemu priemyslu, bol podiel "silnej trojky", teda výroby strojov, elektrotechniky a áut, na celkovom raste až 15 percentuálnych bodov.
Silný rast priemyselnej produkcie by mal pokračovať aj vo februári. Podľa analytika VÚB banky Martina Lenka možno očakávať opätovne výrazný príspevok automobilovej výroby, jednak z dôvodu pokračovania nábehu výroby v automobilkách. Úlohu ale opäť zohrá aj porovnávacia báza, ktorá bola nižšia aj vo februári. Súčasná akcelerácia produkcie v podnikoch je pritom podľa Štekláčovej dôkazom pozitív pritiahnutia zahraničných investorov a úprav podnikateľského prostredia v minulosti. "Skôr to naznačuje, že nie je vhodné a nutné robiť významné úpravy legislatívy, ako napríklad Zákonníka práce," skonštatovala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:00