StoryEditor

Ruská vláda podporuje Russnefť ako nástupcu Jukosu v Transpetrole

14.12.2005, 10:58
Autor:
TASRTASR

Jediným uchádzačom o 49-% podiel Jukosu v slovenskom Transpetrole je ruská spoločnosť Russnefť. Ineternetové noviny Gazeta.ru uviedli, že ruská vláda sa rozhodla všetkými prostriedkami podporovať firmu Michaila Gucerijeva. V prípade, ak sa Jukos rozhodne predať svoj podiel v Transpetrole, vláda RF bude otvorene podporovať spoločnosť Russnefť, aby sa k nemu dostala. Podľa niektorých názorov by potom Gucerijev mohol predať novozískaný podiel spoločnosti Rosnefť.
Gazeta sa v tejto súvislosti odvoláva na námestníka ministra hospodárskeho rozvoja Andreja Šarapova. Podľa jeho slov sa Rusko s definitívnou platnosťou rozhodlo pre najperspektívnejšieho ruského uchádzača o podiel Jukosu v Transpetrole. Došlo k tomu krátko po stretnutí ruského ministra ekonomického rozvoja a obchodu Germana Grefa a slovenského ministra hospodárstva Jirka Malchárka.
Gref podľa Gazety už poslal list vláde SR, v ktorom sa uvádza, že ruská federálna vláda podporuje spoločnosť Russnefť, ktorá sa prihlásila do tendra na získanie podielu v Transpetrole. Údajne sa v ňom píše, že ak by sa naň nejaký tender konal, ruská vláda podporuje ako svojho kandidáta Russnefť.
Námestník Šarapov uviedol, že Russnefť zvíťazila preto, lebo iní záujemcovia o podiel Jukosu v Transpetrole, spoločnosti Tatnefť a Rosnefť, oň napokon neprejavili záujem. Podiel Jukosu v Transpetrole by chceli kúpiť niektoré zahraničné spoločnosti. A. Šarapov z nich konkrétne uviedol len taliansky energetický koncern ENI.
Jukos kúpil podiel v Transpetrole v roku 2002 za 74 miliónov USD, čo je v prepočte asi 2,351 miliardy SKK. Slovenským úsekom ropovodu Družba sa ročne prepravuje okolo 20 miliónov ton ropy. Tento ropovod bol sprevádzkovaný v roku 1964 a jeho celková dĺžka je vyše 5 000 kilometrov.
(1 USD = 31,773 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:17