StoryEditor

Šéf Gazpromu chce, aby ruské podniky platili trhovú cenu za plyn

23.03.2005, 13:54
Autor:
TASRTASR
Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller chce dosiahnuť, aby ruské priemyselné podniky od 1. januára 2006 platili trhovú cenu za odobratý plyn.

Podľa analytikov by takýto krok silno poškodil konkurencieschopnosť domácich firiem. Miller poznamenal, že nemôže dôjsť k tomu, aby Gazprom zneužíval svoje dominantné postavenie na trhu, lebo jestvujú aj alternatívne zdroje získavania energie a odberatelia sa môžu obrátiť aj na nezávislých dodávateľov zemného plynu. Dodal, že plynárenský sektor krajiny tým, že predáva plyn pod cenu, dlhodobo vystupuje ako darca pre väčšinu domácich odvetví, vrátane tých, čo sú vysoko ziskové i tých, čo svoju produkciu umiestňujú hlavne na zahraničných trhoch.
Na rozdiel od predchádzajúcich Millerových vyjadrení o tejto problematike, to najnovšie bolo zmierlivejšie v úsilí o dosiahnutie trhovej ceny plynu. Avšak nie je zatiaľ jasné, či ruská vláda podporí nepopulárne opatrenie, ktoré by sa dotklo najväčších priemyselných výrobcov v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:03