StoryEditor

Podľa odborníkov cena ropy môže v lete prekročiť hranicu 80 USD za barel

24.05.2007, 16:46
Autor:
TASRTASR

Podľa analytikov cena ropy môže v lete prekročiť hranicu 80 USD za barel, v prepočte asi 2 001 SKK. Príčinou je napätie na Blízkom východe, rýchly rast hospodárstva Číny a neochota Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšiť produkciu. Rekordné ceny čierneho zlata by však nemali mať taký vplyv na dopyt ako v niekoľkých uplynulých rokoch, pretože spotrebitelia si na ne vo veľkej miere už zvykli.
Barel (159 litrov) ropy Brent zo Severného mora, ktorá v súčasnosti lepšie odráža pohyby na svetovom trhu, dnes nakrátko posilnil až na 9-mesačné maximum 71,42 USD. "Zdá sa, že ceny pôjdu ešte vyššie v dôsledku geopolitického napätia a nedostatku v USA," uviedol starší viceprezident spoločnosti Bache Commodities Christopher Bellew. "Bez problémov sa dostaneme na úroveň 80 USD. Desať dolárov na týchto trhoch nič neznamená."
Podľa analytikov sa situácia na ropných trhoch od vlaňajšieho leta, keď Brent stál rekordných 78,65 USD a americká ropa takisto rekordných 78,40 USD za barel, v podstate nezmenila. Obavy z napätia na Blízkom východe pre spor okolo iránskeho jadrového programu, potenciálne útoky na ropné zariadenia v Nigérii a nespomaľujúci sa rast čínskej ekonomiky stále tlačia cenu čierneho zlata hore. Jediné, čo sa od minulého leta zmenilo, je zníženie dodávok OPEC o 1,7 milióna barelov denne alebo o 6 %.
"Svet potrebuje viac ropy, ako je OPEC ochotný dodávať. Preto je ťažké zabrániť ďalšiemu rastu cien počas nadchádzajúceho leta," uviedlo vo svojej pravidelnej mesačnej správe Centrum pre globálne energetické štúdiá. Spotrebiteľské krajiny vyzvali OPEC, aby zvýšil svoje dodávky na trhy, čo by pomohlo znížiť ceny a doplniť zásoby palív. Ministri ropného priemyslu OPEC však trvajú na tom, že ropy je na trhu dostatok. Podľa analytika Paula Horsnella zo spoločnosti Barclays Capital neexistuje dôvod, ktorý by zabránil novým rekordným cenám ropy.
Ak však cena čierneho zlata dosiahne nový rekord, už by to nemalo mať taký vplyv na dopyt ako v uplynulých rokoch. Podľa Jeffreyho Currieho z investičnej banky Goldman Sachs by cena ropy musela vyskočiť veľmi vysoko, aby to utlmilo dopyt. Rast cien mal negatívny vplyv na dopyt v roku 2005. Vtedy však ropa v priemere zdražela viac ako o 35 % v porovnaní s rokom 2004. Tento rok sú zatiaľ priemerné ceny ropy o 9 % nižšie ako vlani. V roku 2006 dosiahla priemerná ceny ropy rekordných 66 USD za barel. "To, čo nám robí starosti nie je úroveň cien, ale medziročné zmeny cien," uviedol Currie. Dodal, že cena ropy by v tomto roku musela vyskočiť až na 85 USD za barel, aby to malo rovnaký dopad na svetový dopyt ako v roku 2005.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 25,011 SKK)
1 lom zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:15