StoryEditor

Zníženie cien by vodárňam ročne skresalo príjmy o 1 mld. Sk

14.09.2006, 11:11
Autor:
SITASITA

Vládou navrhované zníženie cien vodného a stočného pre budúci rok v priemere o 5 % by podľa analýz Asociácie vodárenských spoločností (AVS) znížilo príjmy vodární približne o 1 mld. Sk ročne. "V podmienkach jednotlivých vodárenských spoločností to bude znamenať výrazné zníženie zisku, pričom sa predpokladá, že niektoré zisk vôbec nevytvoria," uvádza asociácia vo svojom stanovisku. Ako dodáva, slovenská vláda prijala voči Európskej únii (EÚ) záväzok, že Slovensko do roku 2010 resp. 2015 dobuduje sieť verejných vodovodov a kanalizácií. Jedným zo zdrojov na splnenie tohto záväzku majú byť vlastné zdroje vodární. "Pripravovaný zásah do tvorby vlastných zdrojov vodárenských spoločností bude znamenať, že ich podiel na financovaní rozvojových projektov sa výrazne zníži," konštatuje AVS.
AVS upozorňuje, že záväzky voči EÚ sú záväzkami vlády a asociácia ich podporuje. Zvyšovanie cien v uplynulých rokoch bolo podľa nej najmä výsledkom opatrení, ktoré inicioval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) a ktoré boli zamerané na odstraňovanie krížových dotácií. "Teda nie za účelom zvyšovania zisku vodárenských spoločností," uvádza ďalej asociácia. Zníženie cien podľa AVS síce prinesie krátkodobý profit pre spotrebiteľov, z dlhodobého hľadiska to však bude znamenať výrazné spomalenie tempa rekonštrukcie a modernizácie vodovodov a kanalizácií. Návrh opatrení, pomocou ktorých by mala klesnúť cena elektrickej energie o 5,4 %, cena plynu o 1,39 % a cena vodného a stočného o 5 %, schválila vláda na stredajšom zasadnutí. To, či ceny energií naozaj klesnú, závisí teraz podľa premiéra Roberta Fica už len od ÚRSO.
Asociácia vodárenských spoločností združuje deväť vodárenských spoločností pôsobiacich na Slovensku. Jej členmi sú Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. Bratislava, Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., Nitra, Trnavská vodárenská spoločnosť, a.s., Piešťany, KOMVaK-Vodárne a kanalizácie mesta Komárna, a.s., Komárno, Trenčianska vodohospodárska spoločnosť, a.s., Trenčín, Severoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., Žilina, Podtatranská vodárenská spoločnosť, a.s., Poprad, Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., Košice a Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. so sídlom v Banskej Bystrici.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:47