StoryEditor

Air France-KLM varuje neznámeho agresora pred pokusom o jej prevzatie

15.11.2006, 12:22
Autor:
TASRTASR

Vedenie francúzskej leteckej spoločnosti Air France-KLM dnes varovalo neznámeho agresora pred pokusom o jej prevzatie nepriateľským spôsobom.
V uplynulých mesiacoch neznámy investor masívne skupoval akcie najväčšej leteckej spoločnosti Európy a v dôsledku toho ich kurz vzrástol zo 16 EUR, v prepočte 576 SKK, na 32 EUR. Podiel zahraničného investora (či investorov) v spoločnosti už vzrástol na 47 %.
Hovorkyňa Air France-KLM agentúre DPA uviedla, že spoločnosť tak ako mnohé iné veľké európske podniky má právo uviesť do činnosti mechanizmus, ktorým zabezpečí štátne vlastníctvo v prípade, ak podiel zahraničných akcionárov dosiahol v nej 45 %.
Zatiaľ sa nedá zistiť, kto nakupuje akcie Air France-KLM.
V uplynulom období kúpili finančne silné koncerny z ropných krajín popredné západné firmy, alebo o ne prejavili záujem. Mimoriadne rozčeril hladinu v západnej Európe vstup ruskej štátnej Vneštorgbanky do koncernu EADS, materskej spoločnosti Airbusu.
Letecké spoločnosti sú však chránené pred nepriateľským prevzatím, lebo ich existencia sa vo väčšine štátov pokladá za strategicky významnú.
Prudký rast akcií aerolínií však viedol aj k špekuláciám, že chce lacno kúpiť Alitaliu, ktorá sa nachádza blízko bankrotu. Akcie talianskej leteckej spoločnosti dostať len po 80 eurocentov, čo je len ich polovičná hodnota spred roka.
Air France-KLM, ktorá má najväčšie tržby spomedzi leteckých spoločností sveta, zostáva ziskovou aj v období drahého kerozínu. V 1. štvrťroku hospodárskeho roka 2006/07, ktorý sa jej skončí 30. júna, dosiahla tržby 5,8 miliardy EUR a boli o 600 miliónov EUR vyššie ako v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho hospodárskeho roka. V ňom dosiahli celkové príjmy Air France-KLM 21,44 miliardy EUR a čistý zisk predstavoval 913 miliónov EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 16:21