StoryEditor

Šiesty blok kozlodujskej atómovej elektrárne dosiahol rekord v prevádzke

27.12.2006, 10:05
Autor:
TASRTASR

Šiesty blok kozlodujskej jadrovej elektrárne s inštalovaným výkonom 1 000 megawattov (MG) dosiahol tesne pred vianočnými sviatkami rekord v bezporuchovosti svojej prevádzky. Celých desať rokov pracoval bez neplánovaného odpojenia od siete, ktoré v prípade aj malej poruchy zabezpečuje automatický bezpečnostný systém bloku.
Bulharský minister hospodárstva a energetiky Rumen Ovčarov povedal, že rekord tohto jadrového bloku je druhým v histórii prevádzkovania jadrových reaktorov na svete. Predtým ho dosiahol len jeden blokov v USA.
Ďalší blok kozlodujskej elektrárne, piaty, ktorého inštalovaný výkon je tiež 1 000 MW, pracuje len v režime plánovanej prevádzky a odstávok už sedem rokov a sedem mesiacov.
Medzinárodné združenie prevádzkovateľov jadrových elektrární (WANO) uvádza, že je to jeden z piatich najlepších výsledkov v tejto kategórii na svete.
Riaditeľ kozlodujskej elektrárne Ivan Ženov povedal, že hladký chod oboch blokov potvrdzuje, že pracovníci, ktorých riadi, sú výborne vyškolení a sú schopní zabezpečiť chod jadrových blokov na vysokej úrovni.
Podľa kritérií WANO ak jadrový blok elektrárne pracuje dva roky bez automatického odpojenia od rozvodnej siete, znamená to, že kvalita jeho prevádzky je na najvyššej úrovni.
Šiesty blok elektrárne od svojho uvedenia do prevádzky 2. augusta 1991 vyrobil vyše 75,152 miliardy kilowatthodín elektrickej energie a tento rok ich dodá spotrebiteľom vyše 6 miliárd. Blok bol naposledy automaticky odpojený od siete v decembri 1996.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:25