StoryEditor

Slovinci sa v pondelok rozlúčia s toliarom

14.01.2007, 12:29
Autor:
TASRTASR

Dnešok je posledným dňom, kedy Slovinci môžu platiť toliarmi. Od pondelka 15. januára bude po dvoch týždňoch duálnej cirkulácie toliara a eura v Slovinsku jedinou platnou menou euro. Na slávnostnú ceremóniu "Privítanie eura" pozval slovinský predseda vlády Janez Janša predsedov vlád a hlavy štátov členských krajín Európskej únie (EÚ), ako aj šéfa Európskej komisie José Manuela Barrosa. Podobne minister financií Slovinska pozval svojich partnerských ministrov krajín EÚ a európskeho komisára pre ekonomiku a menové záležitosti Joaquína Almuniu.
Na popoludňajšej oslave zavedenia eura v Ľubľane sa zúčastní aj predseda vlády SR Robert Fico. Slávnostné podujatie za účasti predstaviteľov EÚ, Európskej centrálnej banky a ďalších hostí organizuje vláda Slovinskej republiky spoločne so Slovinskou národnou bankou.
Rozlúčka s toliarmi má pre Slovincov príchuť nostalgie. "Boli sme na našu menu veľmi hrdí, x storočí sme boli súčasťou Juhoslávie, Rakúsko-Uhorska a napokon sme mali 15 rokov nezávislú a kvalitnú menu," uviedol pre slovenských novinárov štátny tajomník ministerstva financií Slovinska Žiga Lavrič. Ekonomické benefity zo vstupu Slovinska do eurozóny sú však podľa neho obrovské.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 21:53