StoryEditor

I. Mikloš: Vlastníkom parciel pre Hyundai/Kia už v žiadnom prípade neustúpime

03.10.2005, 18:06
Autor:
TASRTASR
Vláda SR už v žiadnom prípade nepristúpi na žiadne ďalšie požiadavky zo strany vlastníkov pozemkov určených na výstavbu závodu Hyundai/Kia pri Žiline alebo s ňou súvisiacej infraštruktúry, vyhlásil dnes minister financií Ivan Mikloš. Kým sa štát nedohodne na odpredaji parciel so všetkými majiteľmi, podľa Mikloša nepustí ani korunu. "Na tomto stanovisku nezmením nič ani pod tlakom toho, že by nedošlo k pokračovaniu výstavby infraštruktúry," povedal Mikloš,

Vláda SR už v žiadnom prípade nepristúpi na žiadne ďalšie požiadavky zo strany vlastníkov pozemkov určených na výstavbu závodu Hyundai/Kia pri Žiline alebo s ňou súvisiacej infraštruktúry. Na dnešnej tlačovej besede po skončení rokovania Porady ekonomických ministrov (PEM) vlády SR to vyhlásil minister financií Ivan Mikloš.
Kým sa štát nedohodne na odpredaji parciel so všetkými majiteľmi, podľa Mikloša nepustí ani korunu. "Na tomto stanovisku nezmením nič ani pod tlakom toho, že by nedošlo k pokračovaniu výstavby infraštruktúry," povedal Mikloš, ktorý považuje rozhodnutie vlády doplatiť všetkým vlastníkom pozemkov do sumy 350 Sk/štvorcový meter (m2) za veľmi ústretový krok. Minister financií tak reagoval na informácie o vzniku novej skupinky majiteľov pozemkov, ktorá stále nesúhlasí s odpredajom svojej pôdy.
Podľa Mikloša sa závod juhokórejskej spoločnosti dá postaviť v zásade aj bez dokončenia prístupovej cesty, ale s tým, že všetky technológie budú musieť prechádzať cez obec Teplička nad Váhom. "To považujem za veľmi zlé riešenie, ktoré môže ohroziť aj statiku tamojších domov, ktoré celkom určite život a bývanie v tejto obci urobí až neznesiteľným," pokračoval Mikloš.
O doplatení prostriedkov vo výške 805,7 milióna Sk za pozemky pod infraštruktúrou a závodmi automobilky Kia a Hyundai rozhodla vláda SR v polovici augusta. Z tejto sumy sa 425,7 milióna Sk týka pozemkov pod infraštruktúrou a doplatenie vlastníkom pozemkov pod závodmi si vyžiada 380 miliónov Sk. Cena za štvorcový meter pozemku tak dosiahne 350 Sk.
Vláda sa chce dohodnúť so všetkými vlastníkmi formou Dohody o vyrovnaní. Doplatenie kúpnej ceny bude podmienené písomným čestným vyhlásením každého vlastníka o tom, že podporuje realizáciu projektu, že súhlasí s doterajším priebehom prác a so zastavením všetkých prebiehajúcich súdnych a iných konaní, ktoré bránia realizácii výstavby, a že doteraz mu nevznikla v danej súvislosti žiadna škoda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:39