StoryEditor

Americká vláda znovu žiada od Pekingu zhodnotenie jüanu

11.10.2005, 13:04
Autor:
TASRTASR

Americká vláda znovu žiada od Pekingu zhodnotenie jüanu a väčšie otvorenie svojho trhu pre zahraničné finančné ústavy. Americký minister financií John Snow, ktorý dnes prichádza do Číny na týždennú pracovnú návštevu, bude dôrazne tlmočiť názor svoje vlády, že júlové zhodnotenie jüanu o 2 % neuspokojuje Washington.
Americká vláda sa nachádza už viac mesiacov pod silným vnútropolitickým tlakom, lebo pokračujúci vzostup deficitu USA v obchode s Čínou sa v krajine pokladá za reálne nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje zamestnanosť v Spojených štátoch, najmä v spracovateľských odvetviach.
Snow koncom tohto mesiaca zverejní správu, v ktorej bude Čína charakterizovaná ako "menový manipulátor". Správa by mala byť základom novej etapy amerického úsilia, ktorého cieľom je dosiahnutie inej menovej politiky Pekingu.
Niektorí senátori žiadajú, aby sa na importované tovary do USA uvalilo 27,5-% sankčné clo v prípade, ak Čína do konca novembra tohto roku nezhodnotí výraznejšie svoj jüan.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 07:29