StoryEditor

Začala sa pilotná prevádzka portálu elektronického verejného obstarávania

30.05.2006, 14:30
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) SR a spoločnosťou IBM Slovensko spustili pilotnú prevádzku portálu Elektronického verejného obstarávania (EVO). Obstarávatelia a uchádzači v procese verejného obstarávania budú môcť využiť spôsob elektronického verejného obstarávania ešte pred 1. januárom 2007, teda pred dátumom, po ktorom budú musieť byť zákonom určené verejné zákazky obstarávané len elektronicky.
Ako konkretizovala generálna riaditeľka Sekcie informatizácie spoločnosti MDPT Denisa Žiláková, rezort dopravy uskutočnil jedno pilotné EVO a pripravuje sa ďalšie na Ministerstve obrany SR. "EVO je súčasťou programu Minerva - budovanie vzdelanostnej ekonomiky a jeho cieľom je zníženie nákladov na VO, urýchlenie jeho priebehu a zvýšenie transparentnosti procesov," povedala Žiláková.
Jana Gocká z odboru legislatívy a metodiky ÚVO predstavila nové súčasti EVO, ktorými je elektronická aukcia a dynamický nákupný systém. V prvom prípade je možné, aby uchádzači upravovali svoje cenové ponuky smerom nadol, prípadne vylepšovali ich niektoré parametre. Dynamický nákupný systém má slúžiť na EVO tovarov, služieb a prác, ktoré je možné jednoducho technicky špecifikovať.
Spoločnosť IBM Slovensko, ktorá minulý rok vyhrala tender na dodávku systému pre EVO, vyhodnotí pilotné skúsenosti a celý projekt a dokumentáciu odovzdá ÚVO do konca júna. Ako informoval Mário Finka z IBM, spoločnosť čerpala zo skúseností z krajín, kde EVO funguje, snažila sa o prehľadnosť portálu a štandardizáciu používaných dokumentov. Webová adresa portálu je www.evo.gov.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:49