StoryEditor

Gazprom dopravil prvú dodávku skvapalneného plynu do USA

02.09.2005, 19:20
Autor:
TASRTASR

Ruský koncern Gazprom dopravil dnes loďou prvé kubické metre skvapalneného zemného plynu do USA. Tanker s palivom, ktorého hmotnosť nebola zverejnená, zakotvil v marylandskom prístave Cove Point. Informoval o tom námestník generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev.
Gazprom vlastní niekoľko veľkých nálezísk zemného plynu, ktoré chce sprístupniť aj so zahraničnými investičnými partnermi. Na realizáciu svojich rozvojových projektov ich potrebuje päť, ale o spoluprácu sa ich zaujíma až deväť.
Plyn, ktorý prišiel na americký trh, pochádza zo Štokmanského náleziska v Barentsovom mori, v ktorom sa ho nachádza okolo 3,2 biliónov kubických metrov.
Ruský koncern plánuje na budúci rok dopraviť do USA päť tankerov so skvapalneným plynom a za tri-štyri roky bude dodávať skvapalnený plyn zo svojich terminálov.
Gazprom chce dodávať koncom tohto desaťročia na svetový trh okolo 15 miliónov ton skvapalneného plynu, ktorý by sa mal predávať najmä v Severnej Amerike.
Informovala o tom AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:47