StoryEditor

Letové prevádzkové služby SR pravdepodobne v pondelok požiadajú Eurocontrol o bezpečnostný audit

25.02.2007, 10:26
Autor:
TASRTASR

Vedenie štátneho podniku Letové prevádzkové služby (LPS) pravdepodobne v pondelok požiada Európsku organizáciu pre bezpečnosť letovej prevádzky (Eurocontrol) o bezpečnostný audit. Ako v sobotu povedal riaditeľ spoločnosti Roman Bíro, organizácia je schopná na výzvu zo Slovenska odpovedať okamžite.

Znižovanie bezpečnosti letovej prevádzky je jedným z dôvodov pretrvávajúceho štrajku letových navigátorov zo Združenia riadiacich letovej prevádzky (ATCA). Tí požadujú garanciu zvýšenia bezpečnosti letovej prevádzky a odvolanie riaditeľa LPS.

Relevantnosť zistení auditu pre štrajkujúcich bude podľa prezidenta ATCA Ľuboša Laurenčíka závisieť najmä od toho, akým spôsobom bude audit v LPS prebiehať, pričom nateraz je ťažké ju posúdiť. Štrajkujúcim v priebehu soboty vyjadrilo formálnu podporu 13 letových dispečerov z Košíc. Košickí dispečeri však neprestali pracovať.

V súčasnosti je vzdušný priestor SR pre komerčné prelety pre štrajk uzatvorený. Hlavné slovenské letiská obsluhujú lety bez problémov. Výnimkou je letisko Sliač, kde došlo k obmedzeniu prevádzky. Prelety komerčných lietadiel by mali byť v obmedzenej kapacite možné od pondelňajšieho rána, kedy sa opäť otvorí riadiaci sektor s kapacitou 20 lietadiel za hodinu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:56