StoryEditor

TURIZMUS: Slováci trávia málo času na dovolenke na Slovensku

20.05.2007, 16:11
Autor:
SITASITA

Slováci trávia relatívne málo času na dovolenke na Slovensku. Ako ďalej na piatkovej tlačovej besede informoval druhý viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Róbert Kohlmann, zatiaľ čo priemerne každý Čech strávi na dovolenke v ČR ročne 10 nocí, každý Slovák trávi na dovolenke na Slovensku priemerne jednu noc za rok. "Ten rozdiel je obrovský, keby sme spravili porovnanie aj s inými krajinami, napríklad s Rakúskom, dospejeme k rovnakému obrovskému nepomeru," konštatoval Kohlmann. Ako však konštatoval, na druhej strane je to výzva pre poskytovateľov ubytovacích služieb a cestovné kancelárie na Slovensku. "Znamená to tiež to, že domáci cestovný ruch má veľký potenciál, ktorý treba odkryť. Klienta treba správne osloviť a pripraviť mu taký produkt, o ktorý má záujem," dodal Kohlmann.

Podľa údajov SACKA evidoval vlani domáci cestovný ruch 203,8 tis. turistov, čo však znamenalo medziročný pokles o 19,1 %. Celkovo domáci cestovný ruch zaznamenáva pokles už tretí rok po sebe, ešte v roku 2003 evidoval cez 300 tis. domácich návštevníkov. Vlani sa tržby domáceho cestovného ruchu podľa SACKA dostali na 479,3 mil. Sk, čo znamenalo oproti roku 2005 pokles o 4,8 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:31