StoryEditor

Na východné SR smeruje americký investor

13.12.2005, 13:33
Autor:
TASRTASR
Novým americkým investorom na východnom Slovensku je spoločnosť Environmental Quality Management (EQ) so sídlom v Cincinnati (štát Ohio). Jej zástupcovia ohlásili dnes otvorenie dcérskej spoločnosti v Košiciach.

Novým americkým investorom na východnom Slovensku je spoločnosť Environmental Quality Management (EQ) so sídlom v Cincinnati (štát Ohio). Jej zástupcovia ohlásili dnes otvorenie dcérskej spoločnosti v Košiciach - prvej mimo amerického kontinentu.
Environmentálna, inžinierska a sanačná spoločnosť EQ je zameraná na ekologické štúdie, expertízu a skúsenosti spojené s aplikáciou špičkových technológií v oblasti environmentálnych projektov. Je synonymom hlavne pre expertízu kvality vzduchu. Slovenská prevádzka s názvom EQ Engineers Slovakia do konca budúceho roka zamestná 50 ľudí, hlavne vysokokvalifikovaných inžinierov, informoval na dnešnej tlačovej konferencii jej prezident Ronald Hawks. V nasledujúcich 5 rokoch plánuje rozšíriť počet zamestnancov na 90. V prvej fáze predstavuje investícia 200 000 USD, v prepočte 6,4 milióna SKK, postupne to bude ročne 3,5 milióna USD. Podľa Hawksa prišli na Slovensko kvôli dobrému podnikateľskému prostrediu, kvalifikovanej pracovnej sile a rozvojovým perspektívam.
Firma EQ sa etabluje v Košiciach hlavne vďaka sprostredkovateľským aktivitám Centra ekonomického rozvoja (EDC) košickej spoločnosti U.S.Steel. Tá bude zároveň jej prvým klientom. "Neskôr spoločnosť rozšíri základňu zákazníkov o iné výrobné prevádzky na Slovensku i v celej východnej Európe, vrátene firiem, s ktorými už spolupracuje v USA," uviedol pre TASR riaditeľ EDC Juraj Augustín.
Prezident U.S.Steel David Lohr vidí otvorenie košickej prevádzky EQ ako príležitosť "rásť v Európe a napĺňať potreby rýchlo sa rozvíjajúcej ekonomiky a investičnej expanzie v tejto oblasti."
EQ už spolupracovala doteraz s U.S.Steel pri odprašovaní hutníckych prevádzok ako sú vysoké pece či oceliarne.
EDC pomohlo počas doterajšej existencie sprostredkovať 15 zahraničných investorov, ktorí v konečnej fáze zamestnajú 2 500 ľudí a investujú na východnom Slovensku 110 miliónov USD. Podľa Augustína je to úspech vzhľadom k tomu, že EDC nemá také možnosti ako vláda pri poskytovaní podporných investičných výhod.
(1 USD = 32,003 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 13:47