StoryEditor

EK chce zlepšiť prípravu expertov na kontrolu bezpečnosti potravín

20.09.2006, 18:02
Autor:
TASRTASR

Európska komisia chce zlepšiť prípravu expertov zo štátov Európskej únie i tretích krajín, ktorí sú zodpovední za kontrolu bezpečnosti potravín.
"Dobrá kontrola je kľúčovým faktorom pre zaistenie dodržiavania európskych zákonov týkajúcich sa potravín a pre to, aby sme si boli istí, že všetky potraviny a krmivá, ktoré sa dostanú na európsky trh, spĺňajú stanovené vysoké bezpečnostné štandardy. Školenia zodpovedných pracovníkov sú nevyhnutné pre zabezpečenie vykonávania kompletných a správnych kontrol jednotným spôsobom. Lepší výcvik zodpovedných zamestnancov znamená bezpečnejšie potraviny a väčšiu ochranu konzumentov po celej únii," uviedol komisár pre zdravia a ochranu spotrebiteľa Markos Kyprianu.
Európska legislatíva z januára 2006 nariaďuje prísne kontroly pre potraviny a krmivá, ktoré prichádzajú na trh EÚ. Takisto stanovuje požiadavky pre osoby, ktoré tieto kontroly vykonávajú a nariaďuje komisii zabezpečiť ich výcvik na európskej úrovni. Za prioritné oblasti sa pritom považuje kontrola pesticídov, vtáčia chrípka, salmonela, či štandardy pre ovocie, zeleninu a ryby. Doteraz európsky výcvik absolvovalo asi 1500 odborníkov. Komisia chce dosiahnuť, aby sa tento počet zvýšil na 6000 osôb ročne. Predpokladaný ročný rozpočet na tieto účely predstavuje 15 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:04