StoryEditor

Jahnátek rokoval s írskym ministrom pre zahraničný obchod o podnikateľskej misii

24.11.2006, 08:02
Autor:
TASRTASR

Návšteva írskej podnikateľskej misie v SR bola hlavnou témou rokovania ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka a írskeho ministra pre zahraničný obchod Michaela Aherna. Na misii, ktorá sa koná práve v týchto dňoch, je 20 zástupcov írskych obchodných spoločností.
Ako na stretnutí uviedol minister Jahnátek, Írsko je pre Slovensko, tak ako pre mnohé iné štáty vzorom, keď sa hovorí o hospodárskych aktivitách novej generácie a ich viditeľných efektoch. Z diskusie vyplynulo, že úspešnosť írskeho modelu spočíva vo vzdelávaní. "Je to záležitosť, ktorú potrebujeme veľmi rýchlo a účinne vyriešiť aj my," poznamenal Jahnátek.
Írska strana dnes organizovala v Bratislave podujatie s názvom Trade Dinner, ktoré by malo byť vyvrcholením nielen tejto misie ale aj komplexnej hospodárskej spolupráce SR a Írska, a to najmä v oblasti zahraničného obchodu a investícií v roku 2006. Na podujatí sa zúčastnia najvyšší predstavitelia ekonomických rezortov, vládnych agentúr a inštitúcií obidvoch krajín.
Oficiálna návšteva prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Írskej republike, súčasťou ktorej bude aj podnikateľské fórum, je naplánovaná na marec 2007. V tejto súvislosti Jahnátek vyjadril presvedčenie, že návšteva prezidenta SR v Írskej republike bude pozitívnym prínosom v rozvoji hospodárskych vzťahov medzi SR a Írskou republikou, a tiež prezentáciou konkrétnych možností spolupráce medzi slovenskými a írskymi subjektmi.
Írsko patrí v súčasnosti medzi konkurenčne najschopnejšie a ekonomicky najviac otvorené krajiny sveta s vysokým potenciálom rastu najmä v oblasti telekomunikácií, internetu, elektronického obchodu, biotechnológií a elektroniky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:46