StoryEditor

Poslanec za ODS Oldřich Vojíř zarobil na akciách ČEZ 13,2 milióna Kč

01.07.2005, 13:58
Autor:
TASRTASR

Pred ziskami českého poslanca za ODS Oldřicha Vojířa blednú ostatní parlamentní "milionári". Dokonale totiž využil možnosti, ktoré politikom ponúkla niekdajšia opozičná zmluva medzi ČSSD a ODS.
Na základe nej bol nominovaný do dozornej rady spoločnosti ČEZ. Vďaka tomu sa vlani stal s hrubými vedľajšími príjmami vo výške 13 881 822 Kč, čo je v prepočte asi 17 699 323 Sk, úplným rekordmanom medzi všetkými politikmi v histórii českého parlamentu.
Z tejto čiastky mu 13,2 milióna vyniesol predaj 140 tisíc akcií uvedenej pološtátnej spoločnosti. Tie si mohol ako člen jej dozorného orgánu výhodne kúpiť v rámci motivačného programu. Po vzostupe cien akcie neskôr predal so ziskom asi 100 Kč za kus. Na akcie si najprv požičal. Zhruba 4 milióny z celkového výnosu 13 miliónov Kč zaplatil na daniach.
Do dozornej rady ho v lete 2000 nominoval vtedajší sociálnodemokratický minister priemyslu Miroslav Grégr. Vojíř bol jediným opozičným poslancom v orgánoch spoločnosti. Zo 150 tisíc akcií drvivú väčšinu vlani predal, pretože potreboval peniaze na stavbu domu. Dividendy by mu mali podľa rozhodnutia valného zhromaždenia vyniesť ešte 90 000 Kč.
Praktiky ČEZ, ktorý zvyšuje ceny energií, a pritom vypláca miliardy na dividendách, zhodou okolností vo štvrtok v Snemovni kritizoval Vojířov stranícky kolega Miroslav Beneš.
Počas celého obdobia, čo je v parlamente, patril Vojíř k najpodnikavejším poslancom. V posledných rokoch priznával príjmy presahujúce milión korún. Je členom dozornej rady FNM a jeho meno figuruje v 5 spoločnostiach. Tri z nich mu vlani vyniesli 600 000 Kč, od FNM potom dostal 70 000 Kč. Vojíř úplne popiera, že by ako zástupca FNM mohol nejako ovplyvňovať finančnú politiku spoločnosti ČEZ tak, aby si s tým zabezpečil vysoké dividendy. "O všetkom, čo fond robí, rozhoduje vláda," povedal.
Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,275 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:39