StoryEditor

Francúzsko-slovenská obchodná komora sprostredkuje ročne zhruba 300 kontraktov

21.09.2005, 09:54
Autor:
TASRTASR

Francúzsko-slovenská obchodná komora (FSOK) sprostredkuje ročne približne 300 kontraktov medzi firmami z Francúzska a Slovenska.
"V priebehu roka sa na nás obráti približne 2 000 slovenských alebo francúzskych spoločností, ktoré žiadajú o sprostredkovanie obchodného kontaktu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ kancelárie FSOK Anton Berith. Ako ďalej vysvetlil, komora síce sprostredkuje kontakty, ale podpis reálnej zmluvy závisí od vzájomnej dohody potenciálnych obchodných partnerov.
FSOK združuje približne 240 členov, a väčšina z nich sú slovenské spoločnosti. Členmi FSOK sú slovenské spoločnosti s francúzskym kapitálom, slovenské spoločnosti bez francúzskeho kapitálu, spoločnosti obchodujúce alebo inak spolupracujúce s Francúzskom, francúzske firmy, ale aj fyzické osoby so sídlom vo Francúzsku alebo na Slovensku, univerzity či mestské úrady.
Svoj zhruba 5-miliónový rozpočet vykrýva zo 70 % príspevkami svojich členov. Ďalších 15 % až 20 % sú príjmy za poskytnuté služby a zostávajúcu časť rozpočtu tvorí príspevok od Združenia Francúzskych obchodných a priemyselných komôr.
Hlavnou činnosťou FSOK v minulosti bolo zlepšiť povedomie o Slovensku medzi francúzskymi podnikateľmi a zlepšiť vzájomnú obchodnú bilanciu. "V súčasnosti môžem povedať, že tento cieľ sa nám podarilo splniť a Slovensko je vo Francúzsku známa krajina," povedal zakladajúci člen FSOK Vladimír Valach.
Aj keď sa komora špecializuje predovšetkým na podporu malých a stredných podnikov, ktoré by mali problém samé si nájsť partnera v tak vzdialenej krajine, FSOK pomáhala aj pri investícii automobilky PSA Peugeot Citroën (PSA). V čase, keď bolo jasné, že táto automobilka bude investovať na Slovensku, FSOK zorganizovala stretnutie medzi predstaviteľmi PSA a približne 300 slovenskými subdodávateľmi, kde bol priestor na vzájomné rokovania o možnej budúcej spolupráci. Ďalším významným projektom pre PSA bolo zorganizovanie stretnutia medzi vedením Slovenskej technickej univerzity a predstaviteľmi PSA, ktorí majú na starosti rozvoj ľudských zdrojov. Toto stretnutie vyústilo do podpisu Zmluvy o spolupráci.
FSOK bola založená 16. februára 1994 z iniciatívy slovenských podnikateľov, predstaviteľov bánk a fyzických osôb. Pri jej vzniku pomohla aj Francúzska republika v súčinnosti s obchodnými a priemyselnými komorami Francúzskej a Slovenskej republiky. Jej cieľom bolo a je napomáhať rozvoju dvojstranných obchodných a priemyselných vzťahov, ale aj podporiť rozvoj kultúrnych a spoločenských vzťahov medzi týmito krajinami.
pet pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 13:08