StoryEditor

V U.S.Steel Košice začali stavať novú linku na pozinkovaný plech

23.06.2005, 18:56
Autor:
TASRTASR

Ročnú kapacitu takmer 350 000 ton pozinkovaného plechu pre automobilový priemysel a stavebníctvo bude mať nová linka, ktorej základný kameň položili dnes v U.S. Steel (USS) Košice.
Výstavba modernej haly pre žíhaciu linku, ktorou USS reaguje na dynamicky sa rozvíjajúcu automobilovú výrobu na Slovensku i vo svete, potrvá do roku 2007. Vyžiada si investície 160 miliónov USD, v prepočte 5,044 miliardy Sk. Vytvorí približne 100 nových pracovných miest.
Odberateľmi finálnych produktov - vonkajších automobilových plechov - by mali byť popredné európske a ázijské automobilky vrátane závodov Peugeot-Citroën a Kia/Hyundai, ktoré sa budujú na Slovensku. Investor ráta s tým, že do roku 2008 bude Slovensko najväčším výrobcom automobilov na obyvateľa a produkcia áut vzrastie v roku 2010 z terajších 300 na jeden milión kusov ročne.
Na slávnostnom začatí stavby sa zúčastnili predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, prezident USS v Pittsburghu John Surma, prezident U.S. Steel Košice David H. Lohr, chargé d'affaires amerického veľvyslanectva v SR Scot Thoyer, primátor Košíc Zdenko Trebuľa, predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer, zástupcovia budúcich odberateľov a ďalší hostia.
Premiér v príhovore okrem iného ocenil, že USS je spoločnosť, ktorá plní sľuby. "Toto považuje po rokoch nášho rozhodnutia o vstupe amerického investora do bývalých VSŽ za rozhodujúce. Teším sa, že po pôvodných investíciách prichádzajú ďalšie, ponúkajúce pridanú hodnotu a nové pracovné miesta," povedal. Podľa jeho slov je to aj "vďaka tomu, že sa nám podarilo presadiť významné reformy, zjednodušiť administratívu a urobiť Slovensko investične atraktívnym".
Podľa prezidenta USS Johna Surmu pozinkovacia linka svetovej triedy umožní spoločnosti USS Košice konkurovať oceliarom kdekoľvek vo svete a podieľať sa na trhu s výrobkami s vysokou pridanou hodnotou. Informoval, že na pozinkovaciu linku budú nadväzovať ďalšie investície v hodnote 20 miliónov USD na produkciu oceľového substrátu pre linku.
Pri stavbe linky sa použije 9000 ton konštrukčnej ocele, 25 000 kubických metrov betónu a pri jej výstavbe nájde uplatnenie 400 odborníkov.
Spoločnosť USS od svojho príchodu do Košíc v roku 2000 investovala vyše 440 miliónov USD, hlavne do technologických procesov a ochrany životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:30