StoryEditor

Opravy a údržbu pre ZSSK Slovensko zrealizuje ZSSK Cargo

18.01.2006, 16:15

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) bude v tomto roku zabezpečovať pre Železničnú spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK Slovensko) údržbu a opravy železničných koľajových vozidiel v predpokladanej hodnote 1,357 mld. Sk. ZSSK Cargo totiž zvíťazila vo verejných súťažiach Železničnej spoločnosti Slovensko a zúčastnené strany uzatvorili 5. decembra minulého roku štyri zmluvy. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ZSSK Slovensko Miloš Čikovský. "Finančné objemy v zmluvách vychádzajú z prevádzkovej potreby a najazdených kilometrov tých vozidiel, ktoré potrebuje ZSSK Slovensko opraviť," vysvetlil Čikovský s tým, že počty vozidiel upresňuje spoločnosť v štvrťročných zmluvách o dielo podľa skutočnej prevádzkovej potreby a skutočného technického stavu.
Predmetom prvej rámcovej zmluvy sú podľa Čikovského vyššie druhy periodických opráv osobných vozňov na rok 2006 v predpokladanom objeme 373 mil. Sk. Verejnú súťaž na vyššie druhy periodických opráv hnacích dráhových vozidiel rozdelila ZSSK Slovensko na dve časti, zúčastnené strany preto podpísali dve samostatné zmluvy platné od 1. januára do 31. decembra tohto roka. "Rámcová zmluva o vykonaní vyšších druhov periodických opráv elektrických hnacích dráhových vozidiel je v predpokladanom objeme 264 mil. Sk bez dane z pridanej hodnoty, rámcová zmluva na vyššie druhy periodických opráv motorových hnacích dráhových vozidiel predpokladá objem 136 mil. Sk bez dane z pridanej hodnoty," uviedol Čikovský. Podľa poslednej štvrtej zmluvy bude ZSSK Cargo zabezpečovať aj neplánovanú údržbu a nižšie druhy periodických prehliadok a opráv železničných koľajových vozidiel v predpokladanom objeme 584 mil. Sk.
Kontroly, údržbu a opravy musí ZSSK Slovensko zabezpečovať podľa Čikovského pre udržanie bezpečnej prevádzky, ako aj zvýšenie komfortu cestujúcich. Keďže spoločnosť nemá ani personálne, ani technické kapacity, musí tieto činnosti objednávať. "Oddelenie obstarávania tovarov a služieb ZSSK Slovensko uzatvorilo v minulom roku v rámci verejného obstarávania 120 zmlúv na dodávku rozličných služieb," dodal Čikovský.
Medzi verejnými obstarávaniami ZSSK Slovensko figuruje podľa Čikovského aj rokovacie konanie so zverejnením na modernizáciu elektrodynamickej brzdy na hnacie dráhové vozidlá série 350, ktoré je v štádiu výzvy na ponuku. Ako poslednú pripravuje ZSSK Slovensko podľa neho užšiu súťaž na rekonštrukciu deviatich vozňov radu BRcm, ktorú spoločnosť plánuje vyhlásiť začiatkom februára pre roky 2006 až 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:15