StoryEditor

Inflácia v ČR dosiahla v apríli sedemmesačné maximum

10.05.2007, 13:01
Autor:
TASRTASR

Inflácia v Česku neočakávane zrýchlila tempo a v apríli dosiahla sedemmesačné maximum. Potvrdilo sa teda, že ceny opäť rastú a trh teraz takmer jednomyseľne počíta so zvýšením úrokových sadzieb koncom tohto mesiaca.
Index spotrebiteľských cien (CPI) sa apríli v porovnaní s marcom zvýšil o 0,7 %. Medziročná miera inflácie dosiahla 2,5 %, v marci ešte bola na úrovni 1,9 %. Dnes o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Medziročný rast spotrebiteľských cien prekonal očakávania analytikov na úrovni 2,2 % aj Českej národnej banky (ČNB), ktorá prognózovala 2,1 až 2,2 %. Zverejnené čísla podporili očakávanie odborníkov, že ČNB na svojom tohtomesačnom zasadaní zvýši úrokové sadzby.
Podľa hlavného ekonóma spoločnosti Patria Finance Davida Mareka je aprílová inflácia relatívne vysoká aj bez započítania vplyvu zvyšovania nepriamych daní a zmeny regulovaných cien. Dodal, že jedinou otázkou ohľadne zvyšovania úrokových mier je, či sa to udeje v máji alebo v júni.
ČNB v apríli už po siedmy raz v rade ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 2,5 %, čo je najmenej v celej Európskej únii (EÚ). Predstavitelia banky však dodali, že inflačný výhľad predpokladá postupné sprísňovanie menovej politiky v najbližších 12 až 18 mesiacoch.
Silná koruna dokázala doteraz tlmiť inflačné tlaky v rýchlo sa rozvíjajúcej českej ekonomike, ktorej rast v roku 2005 aj 2006 dosiahol 6,1 %. Posledné údaje však podľa analytikov ukazujú, že sa situácia zmenila. Vysoký rast inflácie v apríli vďaka zdraženiu potravín, tabakových výrobkov, palív a plynu, regulovaného nájomného, zdravotnej starostlivosti, odevov a obuvi ukazuje, že motorom rastu spotrebiteľských cien už nie sú iba administratívne kroky vlády. Podľa ekonóma banky UniCredit Pavla Sobíška tento fakt ukazuje, že pozitívny vplyv silnej koruny postupne mizne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:47