StoryEditor

Počet podnikateľov v ČR medziročne stúpol o 2,5 % na 20 000

27.01.2006, 15:10
Autor:
TASRTASR

Počet podnikateľov pôsobiacich v cestovnom ruchu na Slovensku za prvých 9 mesiacov 2005 medziročne stúpol o 2,5 % na 20 000.
Vyplýva to z odvetvovej klasifikácie ekonomických činností (OKEČ), ktorú na základe údajov NBS a Štatistického úradu SR zverejnila sekcia obchodu a cestovného ruchu Ministerstva hospodárstva SR.
Aj táto skutočnosť podľa odbornej verejnosti, ktorá sa v Bratislave zišla na 12. medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour (26.-29. januára), sa premietla do rekordného počtu 514 vystavovateľov (na ploche 16 000 m2) z 31 štátov, vrátane silného zastúpenia podnikateľov, obcí, miest a regiónov zo Slovenska. V zozname účastníkov veľtrhu figuruje 100 regiónov a 19 turistických centrál, najväčšie sú z krajín V4 a Rakúska. Svoje zastúpenie majú aj viaceré české kraje a regióny, napríklad cezhraničnú spoluprácu v spoločnom stánku prezentovali mestá Michalovce, Jaroslav (Poľsko) a Vyškov (ČR). Ich starostovia a hajtmani potvrdili, že sa im darí popri kultúrnych programoch vymieňať si turnusy školákov na prázdninové pobyty.
Návštevníci veľtrhu ITF si môžu v stánkoch desiatok cestovných kancelárií a agentúr aj v predstihu obstarať dovolenku. Okrem zľavnených zájazdov, poznávacích a kúpeľných pobytov do najvyhľadávanejších prímorských letovísk sa dajú dovolenky, letenky a poistenie zabezpečiť zo Slovenska do celého sveta.
Slovakiatour je príležitosťou vybrať si dovolenku aj doma. Slovenské obce, mestá a vyššie územné celky sa v stánkoch zviditeľňujú prírodnými krásami, lyžovačkou, termálnymi prameňmi, ale aj zručnosťou čipkáriek, remeselníkov a cukrárov, ktorí stále pečú medovníky a perníky podľa starých receptúr.
Súbežne s veľtrhom ITF sa koná 13. medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro s účasťou 317 vystavovateľov (16 750 m2). Rezort pôdohospodárstva zastrešuje expozície pre viac ako 60 výrobcov potravín, z nich aj výrobcov za kvalitné a zdraviu bezpečné výrobky s ocenením Značka kvality.
Oba veľtrhy poskytujú nielen kompletný výber dovolenky s adekvátnym servisom ubytovania a stravovania. Je aj priestorom na stretávanie vystavovateľov a partnerov z brandže s cieľom nadviazať obchodné kontakty najmä v prospech zvýšenia dynamiky rozvoja CR.
Najväčšiu účasť návštevníkov očakáva organizátor - Expo Incheba cez víkend, keď prichádza do areálu v Petržalke široká verejnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 07:17