StoryEditor

Poľsko muselo akceptovať zvýšenie cien dovážaného plynu

20.11.2006, 12:53
Autor:
SITASITA

Dodávky zemného plynu do Poľska zdražia približne o 10 %. Vyplýva to zo zmlúv, ktoré podpísal poľský štátny plynárenský monopol PGNiG s ruskou firmou Gazprom a rusko-ukrajinskou spoločnosťou RosUkrEnergo. Nová zmluva PGNiG s RosUkrEnergo garantuje dodávky 2,5 mld. metrov kubických plynu ročne za približne 2 mld. zlotých (PLN), nový dodatok k dlhodobej zmluve s Gazpromom zase zvyšuje cenu dovážaného plynu v priemere o 10 % na 6,7 mld. PLN ročne. PGNiG uviedol, že chce požiadať poľský regulačný orgán URE, aby mohol presunúť zvýšenie cien aspoň sčasti na konečných spotrebiteľov.
Podmienky zmlúv ihneď skritizoval poľský premiér Jaroslaw Kaczynski. "Ocitli sme sa v situácii, v ktorej sme jednoducho museli akceptovať podmienky, ktoré nám nanútili. Radšej mať vyššie ceny, ako nedostatok plynu v zime," uviedol Kaczynski. Ako dodal, podmienky zmluvy boli príkladom vzťahov s Ruskom, ktoré chce Varšava zmeniť. "Museli sme čeliť výzve, akej by sme sa radi vyhli v súvislosti s mandátom Európskej únie (EÚ) na rokovania s Ruskom. Tieto dohody sú ďalším dôkazom, že EÚ musí veľmi precízne regulovať svoje vzťahy s Ruskom, s presnými mechanizmami reakcie, a to najmä v tejto oblasti. V opačnom prípade môžeme čeliť mnohým faktom, ktoré bude ťažké akceptovať ekonomicky, ako i politicky," vyhlásil poľský premiér.
Poľsko hrozí vetovať plány EÚ na rokovanie s Ruskom o rozšírení strategickej spolupráce, ktoré by sa mali začať už budúci týždeň v piatok. Varšava totiž žiada, aby Moskva najprv zrušila zákaz dovozu poľského mäsa. Ruský veľvyslanec pri Európskej únii Sergej Jastržembskij v reakcii ešte minulý týždeň uviedol, že dúfa, že Moskva na dohode s EÚ "až tak veľmi netrvá, aby sa podvolilo žiadostiam, ktoré považuje za vydieranie".
EÚ žiada od Ruska ratifikáciu medzinárodnej energetickej charty, ktorá by uľahčila západným firmám investovanie v ruskom energetickom sektore a poskytla by im právne garancie. Rusko dodáva do Európy približne štvrtinu jej spotreby zemného plynu. Obavy z prílišnej závislosti EÚ od dodávok plynu z Ruska zosilneli po tom, ako spor o cenách plynu medzi Ukrajinou a Gazpromom spôsobil začiatkom tohto roka výpadok dodávok ruského plynu na Ukrajine a následne aj na niektorých trhoch v západnej Európe.
Približne 35 % svojej spotreby zemného plynu pokrýva Poľsko z vlastných zdrojov, 20 % importuje prostredníctvom firmy RosUkrEnergo a zvyšok dováža z Ruska priamo od Gazpromu a z Nemecka. RosUkrEnergo v októbri dočasne prerušila dodávky plynu do Poľska, podľa analytikov tým chcela vytvoriť na krajinu nátlak, aby akceptovala zvýšenie cien. Zníženie závislosti Poľska na dovoze ruského plynu je jednou z priorít Kaczynského vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:36