StoryEditor

Príspevok na cestovné výdavky zo sociálneho fondu dostane viac zamestnancov

29.06.2005, 18:01
Autor:
TASRTASR

Nárok na príspevok na cestovné výdavky zo sociálneho fondu tvoreného zamestnávateľom by malo mať viac zamestnancov. Vyplýva to z poslaneckej novely zákona o sociálnom fonde z dielne poslankýň SDKÚ, ktorú dnes schválila Národná rada (NR) SR.
Návrh zakotvuje automatickú valorizáciu mzdovej hranice pre priznanie príspevku, ktorá je dnes 7 000 Sk mesačne. Po novom by mala predstavovať maximálne 2-násobok životného minima, čo znamená, že nárok na príspevok na cestovné výdavky by mal zamestnanec s maximálnym priemerným mesačný zárobkom 9 000 Sk. Novela by mala po schválení nadobudnúť účinnosť od septembra tohto roka.
Poslanci odobrili aj novelu zákona o cestovných náhradách poslanca za SDKÚ Zoltána Horvátha. Podľa nej aj pracovníci, ktorých pridelí agentúra dočasného zamestnávania zahraničnému zamestnávateľovi, budú mať nárok na cestovné náhrady. Podľa platnej legislatívy totiž nepatrí dočasne pridelenému zamestnancovi do zahraničia náhrada zvýšených výdavkov na ubytovanie, cestovné a stravu, čo podľa Horvátha znevýhodňuje ľudí ochotných cestovať za prácou.
Plénom tiež prešla novela Obchodného zákonníka, ktorá legislatívne upravuje, kto môže konať za podnik zahraničnej osoby a jej organizačnú zložku. Novela poslankyne strany Smer - sociálna demokracia Jany Laššákovej upravuje aj zánik oprávnenia podniku zahraničnej osoby alebo jej organizačnej zložky podnikať na území SR. Doteraz takáto právna úprava v praxi chýbala. V novele sa upravuje, kto podpisuje návrh na výmaz z obchodného registra. Novela nadobúda účinnosť 1. augusta 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:55