StoryEditor

ODS pokračuje v prípravách na predaj časti ČEZ

17.10.2006, 10:20
Autor:
SITASITA

Občianskodemokratická strana (ODS) pokračuje v prípravách predaja časti českej elektrárenskej spoločnosti ČEZ, pretože nemá iný zdroj príjmov pre naplnenie fondu dopravy na začiatok budúceho roka. Uviedol to v pondelok český podpredseda vlády Petr Nečas. "Jediný spôsob, ako zaistiť naplnenie štátneho fondu dopravnej infraštruktúry, je privatizácia, a tu v podstate žiadna privatizácia pripravená nie je. Čiže jediná možnosť je predaj akciových podielov, ktoré sú k dispozícii," povedal Nečas novinárom.
Štát v súčasnosti vlastní 67,6 % akcií ČEZ. Vláda minulý mesiac oznámila, že chce predať zhruba 7 %, aby získala do rozpočtu 31 mld. CZK. Sám ČEZ naproti tomu zvažuje, že ponúkne akcionárom spätné odkúpenie až 10 % akcií. Akcie firmy poklesli v pondelok o 0,2 % na 819,5 CZK.
Zastavenie predaja ČEZ požaduje opozičná Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) ako podmienku pre schválenie návrhu štátneho rozpočtu na rok 2007. "Nech pán predseda ČSSD Jiří Paroubek ukáže privatizáciu, ktorá je pripravená zaistiť 30 mld. CZK najneskôr do apríla alebo mája," dodal Nečas. Privatizácia Letiště Praha, ďalšej firmy pod štátnou kontrolou by sa podľa Nečasa mohla uskutočniť do konca budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:30