StoryEditor

Vládny kabinet vymenil správnu radu ÚDZS

28.02.2007, 10:42
Autor:
SITASITA

Vláda by mala v stredu na návrh ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča vymeniť správnu radu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ako sa uvádza v návrhu na odvolanie súčasných členov a vymenovanie nových, vláda má právo odvolať správnu radu aj z iných dôvodov, ako sú taxatívne uvedené v zákone. V návrhu sa však neuvádzajú žiadne dôvody, prečo chce minister správnu radu vymeniť.
O funkciu predsedu správnej rady ÚDZS by mal prísť Zoltán Gyurász a z funkcie podpredsedu by mal odísť Ján Porubský. Zo správnej rady by mali odisť aj členovia Mário Lužinský, Dušan Smolka, Silvia Bernáthová, Marianna Somogyiová a Miroslav Hagara. Novou predsedníčkou by sa mala stať Eva Čižmárová a podpredsedom Tibor Matuška. Správnu radu by mali doplniť členovia Christian Bartko, Juraj Galovič, Jozef Korček, Iveta Medveďová a Olívia Mancová.
Predsedu ÚDZS a členov správnej a dozornej rady mohla vláda donedávna odvolať iba z presne vymedzených dôvodov. Na návrh poslancov strany Smer-SD parlament schválil novelu zákona, ktorá umožnila vláde odvolať vedenie ÚDZS prakticky kedykoľvek. Koncom januára, týždeň po nadobudnutí platnosti novely, vláda odvolala z funkcie predsedu ÚDZS Jána Gajdoša. Na jeho miesto nastúpil zakladajúci člen strany Smer-SD a dovtedajší riaditeľ sekcie dohľadu nad nákupom zdravotnej starostlivosti Richard Demovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:58