StoryEditor

Malchárek už súhlasí so spätným odkúpením Transpetrolu

03.04.2006, 15:11
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva Jirko Malchárek plánuje rokovať s firmou Jukos o možnosti spätného odkúpenia 49-percentného podielu spoločnosti Transpetrol. "Nakoľko sa stále mení situácia na strane predávajúceho, budem rozprávať s prezidentom Jukosu aj na tému možnosti spätného odkúpenia Transpetrolu. Chcem využiť túto možnosť na získanie čo najlepšej pozície pre Slovensko," uviedol po stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom Jirko Malchárek. Minister pritom prednedávnom deklaroval, že spätné odkúpenie akcií Transpetrolu od spoločnosti Jukos je pre Slovensko nevýhodné a nie veľmi reálne.
Ruská ropná spoločnosť Jukos však už 4. februára tohto roku podpísala so spoločnosťou Russnefť zmluvu o predaji spomínaných akcií Transpetrolu. Jukos súhlasil s odpredajom svojho podielu firme Russnefť za 103 mil. USD. Koncentráciu už od 10. marca posudzuje aj Protimonopolný úrad SR. Celú transakciu však môže do apríla 2007 schváliť alebo vetovať minister hospodárstva. Malchárek chcel pôvodne kvôli súčasnej politickej atmosfére na Slovensku ponechať rozhodnutie o tom ako naložiť s akciami Transpetrolu na nového ministra hospodárstva.
So spätným odkúpením 49 % akcií Transpetrolu súhlasí aj prezident SR. "Prezident je toho názoru, že Transpetrol by sa mal vrátiť naspäť do majetku Slovenska," uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač. Ako dodal, prezident v tejto veci napísal aj list premiérovi Mikulášovi Dzurindovi.
Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním pre svojich odberateľov a pre Správu štátnych hmotných rezerv. V januári 2002 získala za 74 mil. USD strategický 49-percentný balík akcií v Transpetrole ruská ropná spoločnosť Jukos Oil Company, pričom štát si ponechal majoritný 51-percentný podiel. Majoritný, približne 70-percentný, podiel v spoločnosti Russnefť vlastní jej prezident, ruský magnát Michail Guceriev.

(1 USD = 31,124 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 22:35