StoryEditor

Taliani dnes generálnym štrajkom protestujú proti hospodárskej politike vlády

25.11.2005, 11:06
Autor:
TASRTASR

V Taliansku sa začal štvorhodinový generálny štrajk, na ktorý vyzvali viaceré odborové centrály na protest proti vládnemu návrhu rozpočtu na budúci rok.
Nemecký denník Die Welt uviedol, že štrajk odborových centrál CIGL, CISL a UIL nie je namierený ani tak proti nevyhnutným škrtom vlády na strane výdavkov. Uvedomujú si, že pri deficite rozpočtu vyše 4 % hrubého domáceho produktu v tomto roku a pri prognóze ešte vyššieho schodku v hospodárení štátu na budúci rok, sa jeho výdavky musia znížiť. Na budúci rok by mali podľa vládneho návrhu rozpočtu klesnúť o 12 miliárd EUR, v prepočte vyše 462 miliárd SKK.
Odborári v nezvyklej zhode so zamestnávateľmi žiadajú skutočnú hospodársku politiku, ktorá by viedla k rastu talianskej ekonomiky. Politika premiéra Silvia Berlusconiho ju doviedla k stagnácii.
Počas štrajku bude ochromená verejná doprava, letecká spoločnosť Alitalia zrušila 230 letov, z nich je 125 medzinárodných. Nemocnice budú poskytovať len najnevyhnutnejšiu zdravotnícku pomoc. Počas štrajku budú zatvorené úrady a banky.
Štrajk sa nekoná v celej krajine v rovnakom čase; jeho začiatok je v regiónoch stanovený rôzne.
Informovali o tom Reuters a nemecký denník Die Welt.
(1 EUR = 38,516 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:59