StoryEditor

Francúzske odbory dnes vyzvali na štrajk v GdF a EdF proti fúzii GdF so Suezom

20.06.2006, 14:33
Autor:
TASRTASR

Francúzske odborárske združenia CGT, Force Ouvriere (FO) a CFE-CGC vyzvali zamestnancov francúzskeho plynárenského koncernu Gaz de France (GdF) a elektrárenského gigantu Electricité de France (EdF) k dnešnému štrajku, aby tak protestovali proti plánovanej fúzii GdF s francúzskou vodárenskou a energetickou spoločnosťou Suez. Francúzsky minister hospodárstva Thierry Breton totiž dnes v televízii uviedol, že fúzia by sa mala dokončiť už v decembri tohto roka.
Tri odborové združenia, ktoré plánujú demonštráciu pred sídlom GdF na parížskom námestí Place de la Madeleine, protestujú predovšetkým proti privatizácii plynárenského koncernu, ktorá je potrebná na to, aby sa mohla uskutočniť fúzia GdF so Suezom. Privatizáciu oznámil ešte vo februári minulého roka francúzsky premiér Dominigue de Villepin, aby tak stopol možné prevzatie Suezu talianskym Enelom.
"Dvadsiaty jún bude mať rozhodujúci charakter," zdôraznili CGT, FO a CFE-CGC, ktoré k dnešnému 24-hodinovému štrajku vyzvali celkovo 150 000 zamestnancov EdF a GdF. Zástupcovia zamestnancov vyzývajú predovšetkým pred "ničivými dôsledkami" privatizácie GdF na tarifné zmluvy.
Podľa šéfa FO Jean-Claude Maillyho, ktorý sa dnes spoločne so šéfom CGT Bernardom Thibaultom a predsedom CFE-CGC Bernardom Van Craeynestom zúčastní na demonštrácií pred sídlom GdF, musí ostať energetický sektor v rukách štátu. Naopak, zamestnanci Suez plánovanú fúziu s GdF vo väčšine vítajú. Je to z toho dôvodu, že pri pokuse o prevzatie Suezu talianskym Enelom sa obávali o pracovné miesta v divíziách životné prostredie a služby, z ktorých každá zamestnáva 70 000 pracovníkov.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 15:18