StoryEditor

SOPK nevadí smer Ficových ciest, ale výber podnikateľov

20.02.2007, 12:17
Autor:
SITASITA

Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore (SOPK) podľa jej predsedu Petra Mihóka nevadí smer zahraničných ciest premiéra Roberta Fica. Má však výhrady k spôsobu, akým sa vyberajú podnikatelia, ktorí ho na týchto cestách sprevádzajú. Ako povedal Mihók na utorkovej tlačovej besede, nie je dôvod spochybňovať cestu predsedu vlády do Číny. "Je to región a trh budúcnosti," konštatoval. Rovnako Líbya je dnes už podľa neho politicky akceptovaná a navštívilo ju už mnoho čelných európskych predstaviteľov. Predseda komory si však myslí, že podnikateľov zúčastňujúcich sa na zahraničných cestách premiéra by nemali vyberať štátni úradníci, ale sama komora.
Keď totiž o účasti podnikateľov na cestách premiéra v zahraničí rozhodujú úradníci, vznikajú podľa Mihóka pochybnosti o tom, na základe akých kritérií ich vyberajú. Ako Mihók dodal, štandardom v západoeurópskych krajinách je, že podnikateľov sprevádzajúcich vládnych predstaviteľov vyberá ich komora. Týmto spôsobom sa podľa neho už tri funkčné obdobia vyberajú aj podnikatelia, ktorí sa zúčastňujú zahraničných ciest slovenského prezidenta. "Výberom sa poverí komora, prekonzultujú sa iba ciele cesty," povedal Mihók s tým, že pri takomto výbere podnikateľov sa im potom zodpovedá sama SOPK. Štátni úradníci sa naopak podľa neho nemusia zodpovedať nikomu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:35