StoryEditor

S&P: Bez reforiem môže starnutie ľudí viesť k vysokému zadlženiu

29.06.2006, 16:52
Autor:
TASRTASR
Starnutie slovenskej populácie môže bez zmeny politiky a fiškálnych reforiem viesť k zvýšeniu tlaku na verejné financie a ratingy krajiny. Uviedla to ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services v dnes zverejnenej správe týkajúcej sa starnutia populácie na Slovensku.

Starnutie slovenskej populácie môže bez zmeny politiky a fiškálnych reforiem viesť k zvýšeniu tlaku na verejné financie a ratingy krajiny. Ratingy krajiny udelené agentúrou sú v súčasnosti na úrovni A/stabilný výhľad/A-1. Uviedla to ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) v dnes zverejnenej správe týkajúcej sa starnutia populácie na Slovensku.
Podľa správy v prípade absencie reforiem sa do roku 2050 zvýšia celkové verejné výdavky Slovenska spojené s vekom na 17,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vlani tieto výdavky predstavovali 12,9 % HDP. "Podľa takéhoto scenára, rozpočtový deficit a čistý dlh krajiny budú od polovice 20. rokov tohto storočia rýchlo rásť, až v roku 2050 dosiahnu 14 %, respektíve 171 %," uviedol úverový analytik S&P Kai Stukenbrock.
Fiškálne zhoršenie v tomto rozsahu by nebolo kompatibilné so súčasným ratingom dlhodobých záväzkov Slovenska na úrovni A. Do roku 2025 by sa znížil do kategórie BBB. A v roku 2035 by sa fiškálne indikátory Slovenska zhoršili natoľko, že by sa už nachádzalo na špekulatívnej úrovni. Tento scenár samozrejme nepredstavuje prognózu agentúry S&P. Je to iba simulácia, ktorá zdôrazňuje dôležitosť trendov vo vývoji výdavkov spojených s vekom pri vývoji hodnotenia úverovej dôveryhodnosti nejakého štátu. V skutočnosti je veľmi nepravdepodobné, že by vlády dovolili, aby sa jej dlh a deficit vymkol z ruky. Ak je totiž vláda konfrontovaná s vysokým rastom dlhu, musí, aj keď neochotne jednať sprísnením fiškálnej politiky a reformou svojich výdavkov.
Tento scenár iba ukazuje niekoľko dôležitých vecí týkajúcich sa politických rozhodnutí. Ak sa Slovensko, podľa agentúry S&P, pustí do radikálnej štrukturálnej reformy, ktorá povedie k zastaveniu rastu výdavkov spojených s vekom, fiškálne indikátory budú oveľa lepšie. Následne by bol pomer dlhu Slovenska k HDP podstatne nižší a rating krajiny by neklesol pod kategóriu A ani v polovici tohto storočia.
Informovala o tom ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 12:02