StoryEditor

Rusko má byť aktérom kartelu producentov zemného plynu

07.03.2007, 12:09
Autor:
TASRTASR
Medzi producentmi zemného plynu neutíchajú hlasy za založenie kartelu na spôsob Organizácie štátov vyvážajúcich ropu. Ako sa uvádza v dnešnom vydaní denníka Financial Times Deutschland, rozhodujúcim aktérom má byť Rusko.

Medzi producentmi zemného plynu neutíchajú hlasy za založenie kartelu na spôsob Organizácie štátov vyvážajúcich ropu (OPEC). Ako sa uvádza v dnešnom vydaní denníka Financial Times Deutschland, rozhodujúcim aktérom má byť Rusko.
Ruský prezident Vladimír Putin na začiatku februára označil myšlienku kartelu s Alžírskom, Katarom a Iránom "ako zaujímavú" a spolupráca podľa modelu OPEC bola i predmetom jeho návštevy v Katare.
Podľa nemeckých energetických expertov je vytvorenie plynového kartelu "reálnou hrozbou". No pre Alžírsko a Rusko, ktorí sú najväčšími zásobovačmi zemného plynu v Európe, by bola vzájomná koordinácia veľmi atraktívna. Pred možnosťou plynového kartelu varovala ešte v novembri minulého roka štúdia NATO, na čo Kremeľ reagoval v tom čase podráždene.
Ak sa Rusko a Alžírsko dohodnú na spoločných podmienkach dodávok zemného plynu, možno to považovať za začiatok kartelu, uvádza denník a dodáva, že ruský energetický koncern Gazprom sa už dlhší čas snaží o kontrolu nad dodávkami do západnej Európy.
V Európskej únii a USA spôsobujú spomínané plány veľké starosti. "Iniciatívy, ktoré majú za cieľ kontrolu energetického zásobovania, odporujú záujmom výrobcov a spotrebiteľov," uviedol prednedávnom americký minister energetiky Samuel Bodman.
Podľa zástupcu riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Williama Ramsaya, sa zemný plyn nehodí na vytvorenie kartelu, pričom si nemyslí, že Rusi o tom vážne uvažujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 00:09