StoryEditor

Tunel Sitina by mohli otvoriť už koncom tohto roka

05.06.2006, 16:02
Autor:
TASRTASR
Diaľničným tunelom Sitina dnes autom po prvý raz prešiel minister dopravy Pavol Prokopovič. Vyslovil predpoklad, že stavbu tunela by bolo možné odovzdať do užívania ešte v tomto roku.

Diaľničným tunelom Sitina v oboch smeroch dnes autom po prvý raz prešiel minister dopravy pôšt a telekomunikácií SR Pavol Prokopovič v rámci kontrolného dňa na stavbe južného diaľničného obchvatu Lamačská cesta Staré grunty v Bratislave. Vyslovil predpoklad, že stavbu tunela by bolo možné odovzdať do užívania ešte v tomto roku. Z plánovaných takmer štyroch miliárd na stavbe už prestavali 3,2 miliardy Sk.
Stavbu od septembra 2003 realizuje konzorcium Taisei Skanska. Súčasťou projektu je aj približne 1,5 kilometra dlhý tunel Sitina popod rovnomenný pahorok. Subdodávateľom razičských prác Japonskej firmy Taisei boli tunelári zo spoločnosti Skanska BS, a. s., Prievidza. Stavebné práce, vrátane betónovej vozovky, ukončili v decembri minulého roka. Podľa informácie generálneho riaditeľa Skanska BS Miroslava Beku v súčasnosti už v tuneli pripravujú podmienky na montáž technológie.
Minister si prezrel aj rozostavanú časť diaľnice D2 z oboch strán tunela, kde súbežne prebieha aj výstavba prístupových komunikácií, mostov, spevňovanie svahov a podobne. Na Lamačskej strane, ako uviedol Beka, budujú podľa projektu 73 stavebných objektov, z ktorých je 37 ukončených a odovzdaných, 11 ukončených a pripravujú ich odovzdanie investorovi a 25 je rozpracovaných. Lamačskú cestu chcú do konca júla pripraviť tak, aby bolo možné odkloniť dopravu zo súčasnej diaľnice a začať jej rekonštrukciu s novým výškovým a smerovým vedením. V úseku Mlynská dolina zo 62 stavebných objektov 18 už obstarávateľ prevzal, osem je ukončených a pripravujú preberacie konanie a 36 objektov je rozostavaných. Do 1. júla pripravia rozostavané komunikácie, aby bolo možné odkloniť dopravu zo súčasnej cesty a takisto ju začať rekonštruovať.
Pôvodne plánovaný termín odovzdania celého južného obchvatu hlavného mesta je máj 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:19