StoryEditor

V Nemecku pôjdu dôchodku zrejme skôr

30.01.2006, 11:29
Autor:
TASRTASR
Zvýšenie hranice na odchod do dôchodku v Nemecku sa zrejme uskutoční skôr, než sa doteraz uvažovalo. Doteraz sa kalkulovalo s tým, že Nemci začnú odchádzať do starobného dôchodku namiesto terajších 65 rokov až ako 67-roční o 18 rokov. Minister sociálnych vecí však uviedol, že k tomuto kroku sa pristúpi o 6 rokov skôr.

Zvýšenie hranice na odchod do dôchodku v Nemecku sa zrejme uskutoční skôr, než sa doteraz uvažovalo. Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Doteraz sa kalkulovalo s tým, že Nemci začnú odchádzať do starobného dôchodku namiesto terajších 65 rokov až ako 67-roční o 18 rokov. Vicekancelár a minister sociálnych vecí Franz Münterfering v rozhovore pre nemecký spravodajský magazín Focus povedal, že k tomuto kroku sa pristúpi o 6 rokov skôr. Hoci vicekancelárov návrh narazil na ostrú kritiku aj v radoch jeho vlastnej, sociálnodemokratickej strany, bránil ho tvrdením, že zvýšením hranice odchodu do penzie chce zabezpečiť dostatok prostriedkov v dôchodkovom fonde. Súčasne je toto opatrenie potrebné na to, aby sa nemuseli zvyšovať odvody zamestnancov do sociálnej poisťovne. Müntefering v interview pre televíznu stanicu ZDF povedal, že kto chce, aby aj budúce generácie dostávali pekné dôchodky, ten musí konať už teraz.
V koaličnej dohode nemeckých vládnych strán sa uvádza, že sa hranica odchodu do dôchodku začne postupne zvyšovať po mesiacoch od roku 2012. Cieľovú hranicu 67 rokov by mala dosiahnuť najneskoršie v roku 2035.
V diskusii na túto tému sa vyskytol aj názor, že cieľ vlády bude reálny len vtedy, ak súčasne zabezpečí podmienky na to, aby ľudia vo vyššom veku mohli zostať v pracovnom pomere. Tento zámer sa bude dať zrejme ľahšie zrealizovať, ak si to situácia na trhu práce v krajine bude vyžadovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:57