StoryEditor

Paušálne výdavky pre SZČO budú 40 %, pre remeselníkov ostávajú na 60 %

28.10.2005, 14:30
Autor:
TASRTASR

Od budúceho roka sa zjednocuje výška paušálnych výdavkov pre všetky samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) na 40 %. Remeselní živnostníci si budú môcť naďalej odpočítavať 60 %. Rozhodli o tom dnes poslanci NR SR, ktorí schválili novelu zákon o dani z príjmov.
Podľa schválenej novely si rodič bude môcť odpočítať na jedno dieťa ročnú daňovú úľavu 6 480 Sk, čo je 540 Sk/mesiac. Zruší sa však 0,5-% úľava pri platení starobného dôchodkového zabezpečenia v Sociálnej poisťovni, čo znamená, že všetci pracujúci občania zaplatia 4 %. Zákon začne platiť od 15. decembra, niektoré ustanovenia až od 1. januára 2006.
V súčasnosti je výška paušálnych výdavkov na daňové účely stanovená na úrovni 25 %, pre vybrané skupiny SZČO je to 60 %. Ak si daňovník uplatní paušálne výdavky, má v nich zahrnuté všetky daňové výdavky okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je povinný platiť. Ak si výdavky uplatní takýmto spôsobom, je povinný viesť si evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach. Nemusí si však viesť jednoduché alebo podvojné účtovníctvo a nie je povinný preukazovať výšku výdavkov.
Paušálne výdavky v súčasnosti slúžia aj na podporu remeselných živností, pri ktorých si môže daňovník uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 %. Zoznam týchto živností je uvedený v prílohe č. 1 živnostenského zákona a v minulosti sa viackrát menil. Od budúceho roka bude jednotná výška paušálnych výdavkov pre neplatiteľov DPH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:59