StoryEditor

Enel opäť otvoril otázku dlhodobých nevýhodných zmlúv SE

08.08.2005, 15:54
Autor:
TASRTASR

Talianska spoločnosť Enel chce prehodnotiť dlhodobé nevýhodné zmluvy Slovenských elektrární, a. s., (SE). Ako ďalej TASR informoval hovorca ministra hospodárstva Maroš Havran, otázku problematických zmlúv otvoril Enel v návrhu investičného plánu rozvoja SE, ktorý predložil rezortu hospodárstva koncom minulého týždňa.
Dlhodobé nevýhodné zmluvy na dodávku elektriny majú SE uzatvorené so spoločnosťami Slovalco a Oravské ferozliatinárske závody (OFZ), stratový pre SE je aj kontrakt s Paroplynovým cyklom (PPC). Súčasťou návrhu Enelu je požiadavka, aby štát prebral časť záväzkov z uvedených zmlúv. To je však podľa Havrana pre slovenskú stranu neakceptovateľné. "Všetci záujemcovia o privatizáciu SE vedeli o týchto zmluvách, ktoré sú aj v transakčných dokumentoch označené ako nevýhodné," povedal Havran. Dohoda na investičnom pláne je jednou zo 16 odkladacích podmienok, splnením ktorých je podmienený definitívny prechod vlastníctva 66 % akcií SE do rúk Enelu. Ak SR nebude súhlasiť s návrhom talianskeho partnera, môže od transakcie jednostranne odstúpiť. "Naďalej považujeme Enel za dobrého partnera a veríme, že sa na investičnom pláne nakoniec dohodneme," poznamenal Havran.
Spomínané nevýhodné zmluvy pre SE boli tŕňom v oku Enelu už pri predložení prvej ponuky v privatizačnom tendri. Na tom sa okrem talianskej firmy zúčastnili aj český ČEZ a ruská spoločnosť RAO UES. Neskôr tieto kontrakty Enel akceptoval, zároveň však znížil svoju ponuku za akcie SE zhruba o 7 až 8 miliárd Sk.
Dlhodobý kontrakt na výhodné dodávky elektriny od SE uzavrelo žiarske Slovalco ešte v roku 1994. Platnosť zmluvy vyprší až v roku 2013, pričom Slovalco má opciu na jej predĺženie do roku 2018. Zmluvy s PPC sa Enel bude možno snažiť vyriešiť dohodou s 90-% akcionárom PPC, skupinou Penta. Zhruba pred dvomi mesiacmi prebehli z iniciatívy Enelu rokovania o budúcom usporiadaní vlastníckych vzťahov v PPC medzi Pentou a SE. "Hovoriť v tejto chvíli, či vôbec dôjde k usporiadaniu akcionárskych vzťahov a v akom modeli, považujeme za predčasné," skonštatovala pre TASR hovorkyňa Penty Andrea Straková.
Investičný plán rozvoja SE mal Enel pôvodne predložiť do konca júna tohto roka. Taliani však požiadali o predĺženie termínu a MH súhlasilo s jeho posunutím do konca augusta 2005. Zmluvu o kúpe 66 % akcií SE za 840 miliónov EUR, v prepočte asi 32,6 miliardy SKK, podpísala SR s Enelom vo februári tohto roka. V súčasnom období plynie proces odkladacích podmienok, ktoré okrem investičného plánu zahŕňajú aj vyčlenenie atómových elektrární V1 a A1 v Jaslovských Bohuniciach, vyraďovacieho závodu VYZ a vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy.
(1 EUR = 38,823 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:52