StoryEditor

Obavy z inflácie znižujú aj na akciových trhoch ochotu riskovať

13.10.2005, 11:47
Autor:
TASRTASR

bavy z rastúcej inflácie a ďalšieho zvyšovania kľúčových úrokov v USA znížili na celom svete ochotu niesť riziko. "Protokol z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky Fed, ktorý zverejnili v utorok, signalizoval zvýšené obavy strážcov meny z inflácie," vysvetlil hlavný ekonóm nemeckej Deka-Bank Ulrich Kater.
Ako píše dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, kapitálové trhy sa už pripravujú na ďalšie zvyšovania kľúčových úrokov. Za možný sa považuje už aj "veľký úrokový krok" o 50 percentuálnych bodov. Tento výhľad tlmí náladu na kapitálových trhoch, na druhej strane mal za následok, že cena zlata stúpla na dlhoročné maximum 480 USD za uncu, v prepočte 15 519 SKK. Na trhoch vkladov a úverov sa zvýšili rizikové prémie.
"Pre úrokové trhy je inflácia ústrednou témou," domnieva sa aj stratég v oblasti vkladov pobočky Deutsche Bank v Londýne, Andrei Pogudin. "Investori sú znepokojení, že rast cien energie a pohonných látok sa prejavuje na spotrebiteľských cenách." S veľkým napätím sa preto očakávajú najnovšie údaje o inflácii v Amerike, ktoré zverejnia v piatok. Podľa prieskumu agentúry Bloomberg očakávajú odborníci priemerne ročnú mieru 4,3 % - najvyššiu mieru inflácie od začiatku roka 1990.
Najdôležitejšou príčinou rastúcej inflácie je zvýšenie cien energie. Cena za barel (159 litrov) ropy sa na konci augusta, keď sa hurikán Katrina blížil k Mexickému zálivu, zvýšila na rekordnú úroveň 71 USD. V dôsledku toho sa výrazne zvýšili ceny benzínu v Amerike a aj všade na svet. K obavám z inflácie prispelo aj to, že americká vláda ohlásila program na odstránenie škôd spôsobených hurikánmi za miliardy dolárov, poznamenal Kater.
Už teraz vysoký deficit sa preto môže v tomto roku vyšplhať až na 200 miliárd USD. Tento konjunkturálny program by mohol zahrievať infláciu, lebo kapacity amerického hospodárstva sú už teraz viac ako preťažené. Podľa Katera sa pozornosť finančných trhov preto v najbližšom čase zameria inam: Kým doteraz bola v centre pozornosti investorov mesačná správa o americkom trhu práce, v budúcnosti to bude správa o inflácii.
Úlohou americkej centrálnej banky Fed teraz je, aby udržala v šachu inflačné očakávania spotrebiteľov, domnieva sa Thomas Stolper z Goldman Sachs v Londýne. Pretože inak sa treba obávať, že zamestnanci sa pokúsia presadiť vyššie mzdy, čo by spevnilo infláciu. Preto najnovší prieskum Univerzity Michigan zalarmoval strážcov meny. Podľa prieskumu očakávajú americkí spotrebitelia v nasledujúcich 12 mesiacoch infláciu 4,3 %, teda vo výške, aká nebola od roku 1990. Kater z Deka-Bank preto predpokladá, že dolárový kľúčový úrok sa zo súčasných 3,75 % zvýši do konca roka 2006 na 4,75 %.
Na akciových trhoch vládnu obavy, že rastúce kľúčové úroky by mohli stlmiť rast hospodárstva a tým aj zisky firiem. Okrem toho štvrťročné výsledky niektorých amerických firiem priniesli sklamanie. V snahe uniknúť stúpajúcej inflácii stále viac investorov ukladá časť svojich investícií do drahých kovov. To vyvolalo zvýšenie cien zlata, ako aj platiny na dlhoročnú rekordnú výšku.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
(1 USD = 32,332 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 23:28